Reportage uit de Vredesduif november 1996

Reportage uit de Vredesduif november 1996

De Vredesduif 30 oktober 1996

Ook al is het oude roem, ik heb fijne herinneringen aan deze periode en wil jullie daarom deze reportage uit de Fondkrant en Vredesduif niet onthouden.

Gert Krab uit Elst

Kleine melker met grote daden

uit De Vredesduif, 30 oktober 1996

Gert Krab (24) uit Elst (Utr) is hartstikke blij met de behaalde kampioenschappen in 1996. 'Man, ik had dit nooit verwacht. Lukt me waarschijnlijk ook nooit weer, maar ik ga er wel voor', zegt hij, tijdens mijn bezoek aan de SUPERKAMPIOEN meerdaagse fond; - jonge duiven en KEIZERGENERAAL van de fondclub Oost-Gelderland. Een kampioenschap komt je niet aanwaaien, maar zelden bezocht ik liefhebbers - in dit geval vader en zoon Krab - die met een handjevol duiven en een paar meter hok, een dergelijk kampioenschap in de wacht sleepten.

Vader en zoon Krab met in hun handen de twee beste fondduiven die zij hebben!

Vorig jaar - 1995 dus - was het Aart Jochemsen en Zonen (Ede) die aan het eind van de rit de sterkste bleek, nu ging de titel naar Gert Krab. Krab Jr. is sinds 1986 actief in de duivensport. Pa Krab (66) had aan eind van de jaren veertig een paar duiven, maar na zijn diensttijd ruimde hij de handel op. 'Op dat moment vond ik mijn studie belangrijker', zegt hij. Nu heeft hij een boekhoudbureau maar staat z'n zoon Gert - waar nodig - nog met raad en daad terzijde en voert o.a. iedere morgen de duiven.

ACCOMODATIE

Op steenworp afstand van het riante kantoor staat temidden van een zee van ruimte en een bijna weldadige rust de 'accommodatie' van Gert Krab. Om eerlijk te zijn, het stelt niets of weinig voor. Een klein behuisde melker heeft naar rato een grotere accommodatie dan pa en zoon Krab! Schaffen veel liefhebbers zich duiven aan van sterk acterende hokken, Gert Krab kocht hier en daar een paar bonnen en kreeg van een aantal clubgenoten en bekenden een paar duiven. Krijgertjes dus! Zo bekwam Gert duiven van Arnold Brinkman; Ben Vervat; Gebr. Van Holland (Veenendaal) - in 1995 won Gert Krab met een krijgertje van de Gebr. Van Holland GOUD in de afdeling tegen maar liefst 6100 duiven - Joop Dirksen en T. Jansen (Kesteren). Op Jansen en Vervat na allemaal clubgenoten van Krab en leden van de PV Elst & Omstreken. Een echte Zaterdagclub, spelend in rayon 3 van de afdeling Oost-Gelderland van de NBvZ. Krab Sr: 'Een fijne en gezellige club met 17 vliegende leden. Mensen die wat voor elkaar over hebben, elkaar helpen als het tegenzit en bereid de handen uit de mouwen te steken.' Het totale duivenbestand bestaat uit hooguit 45 duiven. Een kleine liefhebber. Zo korfde Gert Krab voor de meerdaagse fond (7 vluchten) slechts 22 duiven in, maar behaalde wel 14 prijzen (64%). Voor de fondclub (12 vluchten) werden 67 duiven ingezet en werden 35 prijzen behaald (52%). Op het hok van Krab wordt het klassieke weduwschap gespeeld. Vanaf volgend jaar wordt dat waarschijnlijk anders, dan gaan ook de duivinnen de baan op!

ZWARE WERK

Voor het zware werk heeft Gert Krab de beschikking over DRIE (!) fondduiven, waaronder nog een jaarling! De '29 is gekweekt uit duiven van clubgenoot Joop Dirksen uit de Aardenlijn van Joep van Dongen; de '834 (Desmet Mathijs x Aarden) van H. Dirksen (Veenendaal) en een beloftevolle doffer uit de beste lijnen van Aart Jochemsen en Zonen (Ede). De '829 en de '834 - beiden van 1993 - vlogen van meet af aan in kampioensstijl. Op de laatste Ruffec (768 km) pakte de '834 toch maar eventjes goud in de club van Gert Krab (45 d.); zilver in rayon 3 (511 d.) en brons in de afdeling (1838 d.). En dat slechts met DRIE duifjes mee! Een knappe score. Op Bergerac 1996 - en dat was me een vieze peuk - flikte de '834 (De Ruffec) het 'm weer. Weer goud in Gert z'n cluppie (58 d.); 7e in 't rayon (593 d.); 17e in de fondclub (1600 d.) en 18e in de afdeling (2192 d.) De '829 (De Rooie St. Vincent) pakte het zilver. De jaarling van Aart Jochemsen ging als 12e over de meet. Vijf mee; drie kopprijzen! Op Orleans liet de NL 95-1536969 zich goed zien door een 1e te pakken in PV Elst eo en een 3e stek in rayon 3. Ook geen slechte. Ook op Troyes (jong) haalde Gert Krab knap uit, met wederom een 1e in de club; 5e in rayon 3 en een 8e stek in de fondclub. Van de 15 ingekorfde duiven vlogen er 10 prijs (66%).

TE KLEIN

Op Limoges (jong) 752 km had Krab met 8 jonkies mee er VIJF bij de eerste 15 in fondclub Oost Gelderland (190 d.) Een fantastische score! Maar beiden geven ruiterlijk toe dat hun duivenbestand veel te klein is om te BLIJVEN presteren. Zo had Krab in 1992 ook een uitstekend jaar (Superkampioen rayon 3) met slechts 7 doffers voor de vitesse/midfond en 2 voor de fond! Hun hart gaat zeker niet uit naar de zware fond (overnachting). Zeker niet bij Krab Sr.! Gert Krab: 'Ja, dat is waar. Onze specialiteit is toch vitesse/midfond. Ten eerste draaien wij niet op zondag - geen enkele liefhebber in onze club - en het komt vaak voor dat fondduiven op de zondag thuiskomen. En echte fondduiven hebben we niet. Dat die TWEE het nou doen, is mooi meegenomen. Maar voor de rest zit er weinig of niks tussen. Nee, de kant van puur fond willen we echt niet op.' De medische begeleiding stelt niks voor. De jonge garde wordt geënt tegen paramixo en pokken en om de paar weken een geelkuurtje, verder geen poespas. Ze hebben een aantal jaartjes het 'systeem' van H. vd Sluis en P. de Weerdt toegepast, maar het gaat nu niet slechter! 'Dus ik hou het nu alleen bij een geelkuurtje. Mankeert er echt iets aan m'n duiven, ga ik naar een sportvriend en samen komen we er dan wel uit', zegt Krab.

VASTE LIJN

Er wordt Zoontjensmengeling gevoerd en dat bevalt best. 'Pa voert meer volgens een vast principe. Volgens een vaste lijn zeg maar. Ik doe meer wat m'n gevoel aangeeft. Ik rommel wat meer, bv. Met tonen. De ene keer toon ik wel, de andere keer weer niet. Ik ontdek er geen enkel VERSCHIL in', aldus Krab Jr. Van de 40 gekweekte jonge duiven zijn er nu nog 20 over. In de beginfase trokken de verduisterde jongen als een lier. Fantastisch gewoon, meer dan een uur waren de foetsie! 'Op het land, Gertje', zo was de reactie van een collega duivenmelker. 'Maar daar was geen sprake van. Kon ik zien aan m'n duiven.' De vluchten kwamen in zicht en het was droevig. Ze kwamen voor geen meter en ik zag het op een gegeven moment gewoon niet meer zitten. Een kuurtje van De Weerdt deed schijnbaar wonderen, want van meet af aan ging het beter', zegt Gert Krab. Gezien zijn geringe aantal duiven, worden duiven gehouden die NIET gehouden mogen worden! Die er gewoon uit moeten, die eigenlijk te weinig hebben laten zien. Gert 'krabt' achter z'n oor en zegt: 'Misschien is dat wel zo, maar je weet nooit.' Dat is waar, want in 1996 zette Gert Krab een formidabele prestatie neer. Want Gert Krab uit Elst (Utr) behaalde in FC Oost Gelderland toch maar even de volgende kampioenschappen. EENDAAGSE FOND 5e onaangewezen; MEERDAAGSE FOND 1e aangewezen, 3e onaangewezen en 1e SUPERKAMPIOEN (aan- en onaangewezen); JONG 1e aangewezen, 2e onaangewezen en 1e SUPERKAMPIOEN en 1e KEIZERGENERAAL alle vluchten aan- en onaangewezen.

PRESTATIE

Een prestatie die gezien accommodatie, kwaliteit in de breedte en een handvol duiven in feite onverklaarbaar is. ALLES moet meezitten, zeggen de Krabs ook. Dat mag zo zijn, maar Gert Krab zal dit seizoen gehuldigd worden als de BESTE van de fondclub Oost Gelderland en dat is een GROOT COMPLIMENT waard!

Tekst en foto: Wim Pol