Chimay en Epernay

Elke week een cijfer...

14-5-2017

Chimay en Epernay

Daar zijn we weer. Het weekend is bijna weer voorbij. Tijd om even terug te kijken op deze en vorige week. Laat ik met dat laatste te beginnen.

Chimay 06-05-17

Dat werd een mooie vlucht vanuit Chimay met een noordoostenwind. Voor het eerst een aantal doffers ingekorfd waardoor er in totaal 17 op de inkorflijst stonden. 

Gelost om 9:55 uur op een afstand van 230km kwam mijn eerste duif helaas iets later dan gehoopt en gek genoeg vanf de verkeerde kant (oostelijk). Het was de Fast 106 van 2013, die uiteindelijk in de Regio afgevlagd werd op de 87e positie tegen zowat 5400 duiven.

In dezelfde minuut gevolgd door Fast Blue 253 die de onaangewezen puntjes completeerde en de volledige verantwoordelijkheid nam voor de aangewezen punten. In Kring en Regio werden nog redelijke punten gescoord, maar het was niet waar ik op hoopte.

In de Kring werden 6 prijzen 1:4 behaald en in de Regio 8 stuks. Kijk ik naar de oude duivinnen die alle wedvluchten meegeweest zijn, dan is dat met respectievelijk 5/8 en 7/8 niet verkeerd. Maar aangezien er van de overige 9 maar ééntje prijs won, in totaliteit niet om over naar huis te schrijven.

Wetende dat van die 9 duiven er 6 doffertjes (waarvan 1 overjarige) waren die voor de eerste keer met de container meegingen dit jaar én 3 jaarlingduivinnen voor de tweede keer mee, is het nu ook weer niet zo'n ramp. Maar dat moet natuurlijk wel verbeteren de komende weken.

Epernay 13-05-17

Gisteren werd de eerste midfondvlucht gevlogen vanuit Epernay, een kleine 350 km naar Elst. Een forse afstand om op vrijdag in te korven, zeker als je denkt dat een vroege lossing noodzakelijk is. Dat laatste bleek (achteraf) minder waar en indien goed ingespeeld wordt op de verwachtingen wat mij betreft op zich geen probleem.

Wat wel heel bijzonder was en waar ik elke uitleg vanuit de afdeling over mis, is dat de duiven eerst om 8:30 uur gelost zouden worden volgens de website en Teletekst. Later werd de tijd van Teletekst gemist, maar geen actuele informatie daarover op de website. Drie kwartier nadien werd bekend dat er 9:15 uur gelost was zonder een enkel woord uitleg op de website.

Waarom geen transparantie en communicatie heren van het bestuur en/of lossingscommissie? Doet me ergens aan denken waar ik niet zo'n prettig gevoel bij krijg.

De vlucht zelf werd er voor niet eentje voor in het plakboek. Ondanks m'n week in week uit wonderbaarlijk nauwkeurige inschattingen van de verwachte aankomsttijden, lukt het m'n eigen duiven de laatste drie weken maar niet om zich daar aan te houden.

Wederom niet bij de eerste duiven van de club (beginnen met de 8e en 9 duiven op plaats 46 tegen 236 duiven) en helaas in de kring minder punten dan in de club. Wel weer een goed percentage van de overjarige dames (7/8) en een verdubbeling van het aantal prijzen van de 'instromers'. Sterker nog, dat waren de eerste twee!

De eerste is een jaarlingdoffertje (16-934) uit de nestligger van 'Double 5' x 'Spidergirl 148'. Zijn moeder is helaas vorig jaar op de laatste dagfondvlucht verspeeld. Als jonge duif won hij 10 prijzen op 11 inkorvingen en werd 2e duifkampioen in de club en was vorige week de enige jaarling van mijn hok in de uitslag. De tweede was een taartduif gekweekt door Matthijs, voor insiders: uit 'Willempie'. Daarna kwamen alle oude duivinnen binnen enkele minuten thuis.

Rapport

Ik ben in mijn hoofd de afgelopen vluchten een cijfer gaan geven. Ik neem daarin mee hoe ik tegen de resultaten in de club, groter verband en aankomsten aankijk:

  • V15 Tienen een 9 (1e in de club, uitstekend in kring, goed percentage, duiven pal uit oosten maar wat moet je eigenlijk verwachten met die wind)
  • V16 Isnes een 10 (1 en 2 in Regio en beginnen met aangewezen en duiven pal uit goeie hoek)
  • V17 Quievrain een 6,3 (8 voor eerste duif, 3 voor 2e duif, 8 voor aangewezen en 6 voor prijspercentage)
  • V18 Chimay een 6,3 (5 voor onaangewezen, 8 voor aangewezen en een 6 voor aankomsten)
  • M19 Epernay een 5,8 (6 voor onaangewezen in club, 4 voor onaangewezen kring, 6 voor aangewezen en 7 voor percentage oude duivinnen)

Gemiddeld een 7,5. Wat er moet gebeuren is de trend doorbreken. Als iemand mij even wil vertellen hoe, dan hou ik me aanbevolen.