Beetje jammer

Elke week is anders...

30-4-2017

Beetje jammer

Was niet van plan om de verplichting te voelen om elke week wat te vertellen, maar na alle blijheid van vorige week zou ik het flauw vinden om nu niks te plaatsen.

Het eerste weekend dat je er vooraf 'zeker' van was dat de duiven op zaterdag los zouden komen. Gezien de weersvooruitzichten had ik de verwachting dat het een wat makkelijkere vlucht zou worden als de twee voorgaande weken en besloot daarom alle duivinnen in te korven. 

Quievrain

De 8 overjarige duivinnen die zich de twee voorbije weken van hun beste kant lieten zien, werd in aantal verdubbeld door de jaarlingen, waaronder twee volle zusjes van Double 5. Beiden wonnen als jonge duif al een 1e. Van de overige zes waren een viertal taartduifjes.

Op zich een goede keuze, want de volgende dag bleken alle ingekorfde duiven in een goed half uur terug op het hok. Voor wat de kampioenschappen betreft een slechte keuze. Vooraf leek het me geen probleem om voor de onaangewezen punten twee duiven op tijd in de klok te hebben. Op de twee eerste vluchten hoefde ik immers maar één duifje te draaien, maar waren de nummers 2, 3 en 4 ook heel vlot in de uitslag terug te vinden. Dus het leek me geen onlogische gedachte dat er nu ook wel een tweede duifje zou volgen.

Maar dat bleek in de praktijk gisteren toch niet zo eenvoudig te zijn als gedacht. De duiven waren om 10:15 gelost te Quievrain, afstand 216 km.

De vooraf ingeschatte aankomsttijd (tussen 12:40 en 12:45) werd net niet gehaald, maar op 12:50 meldde zich van achter het kweekhok vandaan (noordoostelijke richting) Fast Blue 253, welke als tweede getekende in de mand was gegaan. 

So far so good! 

De volgende duif liet echter enkele minuten op zich wachten, dat kan natuurlijk gebeuren. Het bleek een jaarling te zijn die, zonder aanstalten te maken naar binnen te gaan, op de nok bleef zitten. Roepen, fluiten en met voer rammelen, de jongen voeren, de ouden voeren. Niks hielp. Uiteindelijk haalde ik een doffer met weinig trainingslust uit het hok en liet die los voor het hok. Die gaf het goede voorbeeld aan de duivin waardoor die - na zeker 2-3 minuten vertraging - werd geklokt.

Voor de onaangewezen stand was dit geen fijne uitslag. De twee eerste vluchten zo goed als niks laten liggen, nu deels onnodig (tweede wel thuis, niet de klok) en deels door matig presteren (tweede duif had vroeger gekund en ook geen derde duif die wel snel geklokt wordt) behoorlijk wat punten laten liggen.

Ten opzichte van de voorgaande weken waren de aankomsten misschien redelijk vlot, maar ten opzichte van de concurrentie bijzonder traag. 

But don't ask me why

Helaas kan ik niet echt een reden vinden waarom er zo'n enorm verval in de prestaties is opgetreden ten opzichte van de twee eerste weken. Iets anders gedaan? Nee, bewust niet. Never change a winning team. 

Had ik wel wat anders gedaan, weet ik nu al dat ik daar de reden had gezocht. 

Erg jammer vond ik ook dat Double 5 haar prijs mist. Had haar als eerste getekende in de mand gedaan, want ze want met inkorven bijzonder gemotiveerd. In tegenstelling tot de afgelopen jaren heb ik de eerste drie vluchten de duivinnen getoond voor het inkorven. Een jaarling duivin meende ook aanspraak te kunnen maken op de vrijerscapaciteiten van dezelfde doffer. Double 5 kon dat niet waarderen en zat haar achterna door het hele hok zoals ik zelden heb gezien. Helaas leidde dat niet tot het gehoopte resultaat, maar Fast Blue 253 heeft prima voor de aangewezen - en grootste deel van de onaangewezen punten gezorgd.

Iedere week is anders

Dat gold vorige week, hopelijk ook volgende week. Achteraf blijkt de zittenblijvende jaarling een taartjong te zijn van vorig jaar en een volle zus van Dafne. Maar aan zittenblijvers heb ik een hekel...