Wel blij!

Beetje jammer...

23-4-2017

Wel blij!

De ene is 'niet blij', de ander wel. Deze week 'moet' ik wel weer een stukje op de site zetten. Man wat een resultaat gisteren: Wel blij! De voorlopige uitslag regio met verkeerd geplaatste duiven: Beetje jammer...

Tweede vitessevlucht vanuit Isnes

Aangezien de weersvoorspellingen niet waren om 'wel blij' van te worden, besloot ik deze vlucht wederom alleen m'n acht overjarige duivinnen in te korven. Gelukkig werd het weer zodanig dat er na de middag gelost kon worden, iets waar ik vooraf een zwaar hoofd in had eigenlijk. Maar om 13:00 kregen de duiven van Regio 3 de vrijheid in Isnes, 174 km vanuit Elst gerekend.

De verwachting was gezien de windrichting en windsnelheid, dat de duiven net zoals vorige week weer uit de verkeerde hoek (oostelijk) zouden komen. Nadat de duiven gelost waren, plaatste Rieks Lonsain op Facebook een kaartje met daarop de route van een duif van hem via GPS in beeld gebracht, die net daarvoor een vlucht vanuit Budel had gevlogen.

Tot mijn verbazing vloog deze duif niet met een oostelijke, maar een westelijke afbuiging, gezien de wind opmerkelijk. Even schoot door mijn hoofd, als die duif het kan, waarom de mijne dan niet?

Kaartje van de route die de duif van Rieks Lonsain vloog deze morgen

Net voor de eerste duiven verwacht werden kwam clubgenoot Cor Drost langs om mijn duiven thuis te zien komen. Hij vertelde dat hij zijn (fond)duiven net 60 km opgeleerd had en dat die, ook tegen zijn verwachting in, uit de 'goede hoek' kwamen. Daarop gebaseerd blufte hij dat de mijne ook uit de goeie hoek zouden komen.

Nog geen 10 minuten later kwam zijn bluf uit alsof hij in een glazen bol gekeken had. Recht over het huis kwamen twee duiven met behoorlijke snelheid aan die een driekwart ronde draaiden, waarbij zich nog een vreemde mee naar beneden liet trekken. Vanuit de ronde vielen beide duivinnen bijna tegelijkertijd op de klep en hoorde ik de graag gehoorde 'tudeluu' twee keer op 15:27:38 en 15:27:39, dus bijna tweeënhalf uur na lossing.

De aankomst van de twee duivinnen was, ongeacht het resultaat, al enorm genieten. Met verkeerde wind 2 duiven pal uit de goede hoek en je 2e getekende als eerste op het klepje.

De volgende duiven arriveerden allemaal met gaten van 5 tot ene kleine 10 minuten ertussen. Dus geen vlot concours. Op zich heb ik daar geen moeite mee, want aan binnenkomwedstrijdjes beleef ik weinig lol.

De uitslag

Uit de meldingen op WhatsApp bleek dat de twee aankomsten van 15:27 de snelsten van Elst waren. Daar wordt je 'wel blij' van. De eerste duif was Double 5 welke vorig jaar drie keer 1e won, een echte topper waar je zuinig op moet zijn! Ondanks dat ze vorige week miste, had ik haar aangewezen gezet en dat vertrouwen betaalde ze uit. Ze vliegt in de club de 1e prijs van 228 duiven. Eerder vloog ze al 1-1-1-3-3-3-3-5-6 en 6...

Double 5 - 1e Regio 3 Isnes

De tweede duif zit slechts 1 seconde later en is de Kleine Blauwe 236 en was vorige week derde op het hok. Ze vliegt de 2e prijs in de club en heeft eerder ook al 2-4-5-5-6-7-9 en 10 in de club gevlogen.

Derde was een zus van Dafne (5e plek) en de vierde Dafne zelf (13e plek). Als 5e kwam 'Zus Miss Troyes' aan en vliegt de 17e prijs. Vorige week heb ik iets meer over Klein Blauw 236, Dafne en Zus Miss Troyes verteld, maar hoop dit seizoen nog een keer aanleiding te krijgen om uitgebreider te zijn.

In de club worden dus de volgende prijzen behaald: 1-2-5-13-17 en 32 tegen 228 duiven met 6 prijzen van 8 duiven. Geen reden tot ontevredenheid denk ik zo.

Groot verband

Gezien de windrichting was ik alleen gericht op plaatselijk, maar zachtjesaan begon het door te dringen dat er vooralsnog geen tijden werden gehoord die vroeger leken te zitten. Redelijk snel werden de bestanden ingestuurd en bleken oostelijkere verenigingen geen van allen aan de snelheid van Double 5 te komen.

Vrij vroeg in de avond bleken beide duivinnen de snelste van Samenspel RIE te zijn tegen 710 duiven, exact hetzelfde aantal duiven als vorige week toen Fast 230 de 1e won.

Wat later was de kring (Samenspel rond de Rijn) ook compleet en bleken ze daar ook de snelste 2 te zijn van 1614 duiven. Daar word ik wel blij van, zeg maar...

Beetje jammer...

Beetje jammer is dan dat er in de voorlopige uitslag van de Regio 3 een liefhebber van Regio 4 staat geplaatst, die een kwartier eerder gelost waren. Die duiven zullen in de offciële uitslag ontbreken, maar bezetten nu al wel 24 uur lang de eerste 9 plaatsen terwijl ze er niet horen te staan.

Net nu ik voor het eerst in jaren echt op het eerste plekje hoor te staan. Maar het is niet anders, beter zo dan andersom denk ik dan maar, dat je in de voorlopige uitslag op 1 zou staan en in de officiële uitslag niet...

Update 22:05 uur, de officiële uitslag staat er nu op.

Lekker hoor...

Mijn laatste 2 duiven waren de 3e (Fast 230) en 1e getekende (Fast Blue 253). Die kwamen gelukkig wel voor het afslaan om 17 uur thuis.

Kortom een geweldige start op de eerste twee vluchten. Hopelijk gaan de temperaturen wat omhoog, dan wil ik de jaarlingen ook gaan inzetten...

Verder

De jonge duiven voor de bonnenkopers groeien goed en zijn binnen twee weken klaar. Hopelijk zitten er een stel bruikbare duiven bij.

Het jonge duivenbestand krimpt momenteel iets omdat die nu bijna dagelijks in vrijheid worden gesteld. Zolang dat niet met grote aantallen gaat en snel ophoudt maak ik me daar niet druk om.

Ik zeg, hopelijk tot volgende week!