Vliegseizoen begonnen!
Onverwacht goede start...
17-4-2017
Vliegseizoen begonnen!
Na begin dit jaar weer enthousiast te zijn begonnen met wat te schrijven over het reilen en zeilen op de hokken hier aan de Franseweg, is het toch weer (te) lang stil geweest eigenlijk.
Oplering vanuit Geel 8 april 2017
Vorige week had ik wel inspiratie naar aanleiding van de eerste oplering, maar het is er niet van gekomen. Heel veel te melden had ik overigens ook niet, want ik had vrijdagavond besloten om niet in te korven. De weersites gaven allemaal 100% bewolking over de hele vluchtlijn, waarvan ergens een keer een uurtje 'slechts' 93% lage bewolking en de rest zo goed als 100% lage bewolking. Die voorspelling met lage temperaturen, oostelijke ligging en noordelijke wind waren voor mij niet uitnodigend genoeg om mee te doen. 's Avonds zou het flink opklaren, maar dat is vaak zo op dagen met slecht vliegweer.
Voor diegenen die wel meehadden was het prettig dat die opklaringen een uur of 4-5 eerder kwamen, waardoor er tegen mijn verwachting voor een prima oplering gelost kon worden.
Conclusie: Niets veranderlijker dan het weer en de weerprofeten kunnen er nog steeds even weinig van als vorig jaar!
Eerste vlucht vanuit Tienen 15 april 2017
Op vrijdag vond ik de voorspellingen eigenlijk weinig beter dan vorige week, maar toen viel het achteraf erg mee. Daarbij was het nu ook 'voor het echie'. Het leek me niet onverstandig gezien de voorspelling om voorzichtig te zijn en besloot daarom alleen mijn overjarige duivinnen te spelen, acht stuks. En daar waar ik vorige week achteraf graag (alles) mee had gedaan, bleek m'n keuze nu wel de goede te zijn geweest.
De duiven van Regio 3 werden om 15:05 uur gelost op een afstand van ruim 135 kilometer met behoorlijke rukwinden uit WNW en niet bepaald aangename temperatuur. Vooraf was al duidelijk dat we met deze wind en vlieglijn niet op bijzonder vroege duiven moesten rekenen aan deze kant.
Maar waar mijn inschatting was dat onze duiven zo'n 1250 meter (16:53) zouden gaan maken behoorlijk in de buurt zat, waren de snelheden oostelijker beduidend hoger. Tijdens het wachten stelde ik de tijd dan ook wat naar voren bij, maar die hoop bleek ijdel.
Exact om 16:53 kwam uit ZO richting een duif tegen de wind in aangesneld, die na één rondje op de klep viel. Het duurde een minuut of 3 voor de volgende kwam en toen weer minutenlang voor de 3e arriveerde. In een kwartier waren er 5 van de 8.
Uitslag boven verwachting
De verwachtingen waren niet hoog gespannen. Ik had nog geen referentie wegens niet gespeeld op de eerste vlucht en het weer van de afgelopen weken was ook niet zo dat ik lekker bezig was geweest met de duiven laten trainen. Ze zagen er wat mij betreft prima uit en ik zou wel zien wat het zou worden.
Nadat ik de eerste drie duiven had, deed ik mijn beklag via Whatsapp bij Wulf van Laar dat m'n duiven maar traag kwamen. Toen bleek dat ze eigenlijk best vlot kwamen vergeleken bij de meeste anderen.
In de club waren de aankomsten goed voor 1, 5, 11, 19 en 29 tegen 207 duiven en in CC Rhenen-Ingen-Elst 1, 6, 25, 45 en 68 tegen 740 duiven.
De eerste duif is 'Fast 230' en komt uit een broer van Super Boy, die ook al vader is van de 1e Reims tegen 841 duiven, 1e Pommeroeul tegen 225 duiven en 1e Laon tegen 107 duiven. Vorig najaar ontsnapte deze doffer uit het kweekhok en werd na een maand opgegeven door een Centraal Hok, waarna ik 'm terug heb laten komen naar Elst via Duivendirect, Hij leek in prima conditie, maar helaas merkte ik na één á twee weken dat hij zwaar ademnood had en te licht van gewicht was geworden. Zonder goed nadenken heb 'k hem toen uitgeselecteerd. Zijn dochter vliegt nu vanaf Tienen niet alleen de 1e prijs in de club tegen 207 duiven, maar ook de 1e in CC Rhenen-Ingen-Elst tegen 740 duiven.
De tweede duif is een zus van 'Miss Troyes', een niet qua prestaties erg opvallende duivin, maar wel 's zaterdags bij thuiskomst. Om te voorkomen dat de duiven bij thuiskomst te snel het gat in jakkeren met gevolg dat ze niet geconstateerd zijn, zet ik de schuiven altijd vrij strak. Zij kan er dan eigenlijk nooit doorheen, zo ook deze keer. Ze komt uit een kleinzoon van Wondere Dirk x de Grote 802. De Grote 802 is een dochter van 1st Ace 2007 x Beauty 323.
Nestzus 'Miss Troyes' vloog in 2015 de 7e Nat. Troyes tegen 5342 duiven met een Teletekstvermelding. Zelf vloog ze maar twee prijsjes als jonge duif. Als jaarling echter vele malen beter met o.a. een 2e in Kring 2 op de midfond en een week later de 36e NPO Chateauroux Afd.8/Zuid en nu de 6e van Tienen tegen 740 duiven.
Als derde arriveerde de Kleine Blauwe 236. Ze is een halfzus van Grote 802 en komt ook uit 1st Ace 2007, maar dan gekoppeld aan Klein Blauw 495, welke komt van Antoon van der Burg en is gekweekt uit zijn Kleine Blauwe (2x 1e in Afd.5) x Klein Blauw.
Als vierde eindelijk een aangewezen duif, Fast Blue 253 waarover meer in het vorige verhaaltje.
M'n 5e duif was Dafne, zij vloog in 2015 en 2016 in totaal 6x 1:100 en komt uit een Kleinzoon van Fabio (Hans & Evert-Jan Eijerkamp) x Blue 814. Blue 814 is een volle zus van de Grote 802.
Een vluchtje van 135 km met een concoursduur van ruim 30 minuten kun je bestempelen als eentje met abnormaal traag verloop en 's avonds her en der ook nog wat achterblijvers. M'n laatste drie duivinnen waren nog een zusje van Dafne en vliegt in de kring om 17:39 uur nog ruim prijs 1:4, Double 5 (zus Epke met vorig jaar 4x 1:100 waaronder 3x 1e) was er om 17:45 uur en Fast 106 (8x 1:100) na het afslaan een keertje. De laatsten waren dus niet de minsten.
Jonge duiven en de kweek
De jonge duiven zijn vorige week pas voor het eerst voorzichtig buiten geweest. Uiteraard kunnen ze sinds ze gespeend zijn buiten in de rennen, maar nu zet ik 's avonds de ren open. Er zijn er dan een stel die naar buiten gaan en hopelijk ook allemaal weer naar binnen.
Er zitten drie rondjes, waarvan de laatsten twee weken geleden zijn gespeend. De komende weken moet die tijd dat ze naar buiten gaan naar voren, om ze goed uitgewend en wat aan het vliegen te krijgen. Maar zo aan het begin doe ik rustig aan, zodat ze niet direct op de vleugels gaan met alle gevolgen van dien. Ook ben ik tegelijkertijd begonnen met verduisteren.
Bij de kweekduiven draait alles op volle toeren en ligt de volgende ronde jongen alweer geringd, waarvan de meesten op de bonnen zullen verdwijnen. Of ik nog wat voor de natour voor mezelf ga kweken weet ik nog niet.
Kortom, de kop is eraf, we moeten nu door! Hopelijk komen we betreffende het weer in een wat ander ritme met steeds op zaterdag de mooiste dag van de week.