Ben er weer!

Kweek begonnen

4-1-2017

Ben er weer!

Zo, daar zijn we weer terug van weggeweest. Nog steeds druk, maar wel weer motivatie om wat te pennen. Om azijnzeikers geen kans te geven gewacht tot afloop van mijn veiling op DreamPigeons op Oudejaarsdag, dus geen 'commercieel doel' om maar weer eens wat van me te laten horen. Hoewel ik dat beter wel had gedaan natuurlijk, maar ook zonder brachten de duiven een prima bedrag op. 

Je wordt ouder en je hoopt ook wijzer. Soms denk je in ieder geval bij jezelf dat je daar mee bezig bent en laat ik daar maar lekker in blijven geloven. De focus lekker op je gezin, werk en duiven vraagt genoeg energie dus waarom energie verspelen aan zaken waar je geen invloed op hebt, laat staan dat je ze kunt veranderen. 

Ik ben totaal niet van verplichte vriendelijkheden, want ik vind dat je iedereen alle dagen gewoon het beste moet wensen. Desondanks wil ik alle lezers een voorspoedig 2017 wensen, hebben we dat ook meteen maar weer gehad.

Epke koppel

Het afgelopen seizoen was enigszins wisselend, maar voldoende hoogtepunten die ik met veel plezier beleefd heb. Zo werd ik eigenlijk toch verrast door de prestaties van de nakomelingen van het 'Epke koppel'.

Natuurlijk was er in 2012 Epke uitgekomen met 2x 1e prijs als jonge duif en 2x 1e prijs als jaarling. In 2014 was het Epke Jr. met 2x 1e prijs en in 2015 wederom een jonge duivin met een 1e. Een andere zus van 2014 (Double 5) won als jaarling twee mooie prijzen op de dagfond, maar in 2016 spande dezelfde duivin de kroon door 3x de 1e prijs te winnen.

Tevens wonnen twee jongen van 2016 een 1e waaronder de 1e van Melun, de verste jonge duivenvlucht voor ons. Als er zoveel 1e prijswinnaars uit een koppel komen op afstanden van 100 tot 600 km, mag je toch wel spreken over een bijzonder koppel denk ik. 

De vader van Epke is gekweekt door Anton Hendriksen uit Ede, dit jaar nog Dagfondkampioen van de afdeling. Zijn vader is een halfbroer van de bekende 'Magistraal' van de Comb. Geerenstein/Hendriksen, zijn moeder is een kleindochter van de 'Magistraal'. De 'Magistraal' was 1e Beste Doffer van WHZB in 2006 en voor 50% Ad Schaerlaeckens bloed. Aan moederszijde komt ook de 'Petacchi' van Willem de Bruijn voor.

De moeder van Epke is een dochter van Triple Six van de Comb. Traas welke 5e Beste Doffer van WHZB in 2008 was. Haar kleur komt van de 'Silverboy' van Harm Vredeveld.

Onderschatting

Met de wetenschap van bovenstaande, heb ik gedacht goed te doen om uit zoveel mogelijk familie van het Epke koppel te gaan kweken komend seizoen. Temeer de weinige nakweek die er is zich oko direct van hun goede kant laten zien. Zo heeft M. v/d Pol uit Opheusden al een 1e prijswinnaar uit een zoon van Epke en kweekte ik dit jaar de 1e duifkampioen Jong van onze vereniging uit de nestligger van Double 5. Als er zoveel goeds uit een koppel komt, kan het niet anders dan dat er goed bloed achter zitten en kon ik dat wel eens onderschat hebben. 

Gelukkig heb ik altijd gebruik gemaakt van voedsterkoppels, waardoor ik nu het geluk heb duiven terug te kunnen halen die er anders misschien niet meer gezeten hadden. Zo heb ik de nestligger van de vader van Epke nu naar het kweekhok gehaald, de nestmaat van Epke zelf en een halfbroer van hem.

Maar ook Epke zelf is van het vlieghok naar het kweekhok gehaald. Voeg daar nog een halfzus en een volle zus aan toe, dan heb ik  nu zomaar 5-6 koppels waar de lijn van Epke in is vertegenwoordigd op  de kweek zitten.

De kweek

De kwekers zijn 3e Kerstdag 's avonds gekoppeld. Ondanks veel nieuwe doffers op het kweekhok lijkt het voorspoedig te gaan met het eigen maken van de broedbakken en heb ik nog geen ordinaire burenruzies waargenomen. Hopen dat het zo blijft, lijkt me een goed teken.

Ook de voedsters zijn gekoppeld, dat zijn veelal duiven die daar al zaten en amper een week of drie uit elkaar zijn geweest. De bedoeling is om de eerste ronde van de kwekers daar onder te schuiven. Hou jullie op de hoogte!