Jonge duiven: 11e en 12e NPO St. Quentin, 6e NPO Troyes en Teletekst

NPO vluchten met de jonge duiven zitten er op...

14-9-2015

Jonge duiven: 11e en 12e NPO St. Quentin, 6e NPO Troyes en Teletekst

De laatste weken geen weekverslagen op de site gezet wegens drukte. En dan vind ik het belangrijker om de tijd die ik heb aan belangrijkere zaken en de duiven zelf te besteden. Na de vluchten vanuit Feluy waarop goede resultaten werden geboekt stond de eerste NPO vlucht voor de jonge duiven op het programma.

J35 St. Quentin

Er werd wederom oost in de wind voorspeld, dus het zou weer mogelijk moeten zijn om in groot verband er bij te zitten. En dat lukte ook prima. Na om 9:00 uur gelost te zijn in St. Quentin (285 km) kwamen om 12:36 uit twee verschillende hoeken de eerste twee jonge duiven met mooie haast aan. Het was wederom de 15-205 die als eerste op het hok zat, maar wederom door een hokgenoot werd verslagen.

Maar ze werd niet door de minste verslagen want het was de 15-253, een volle zus van Fast Blue 151, die er nu in de club met de 1e vandoor ging. Ze speelde op Feluy de 2e en op Asse-Zellik de weke ervoor de 3e in de club. Het duurde 5 minuten voor de volgende duiven zich meldden en dat is vaak een goed teken (maar ik hou er eigenlijk niet zo van).

In Afdeling 8 Zuid vliegen beide duifjes de 11e en 12e NPO tegen 6994 duiven en vliegen er 19 van de 36 prijs 1:4 en in Fondclub BWRC wordt er begonnen met 1 en 2 tegen ruim 1100 duiven!

Dafne

Hierboven zei ik het al, 15-205 wordt wederom door een hokgenoot verslagen. Van de eerste 4 jonge duivenvluchten is ze drie keer de eerste op het hok en geen enkele maal als eerste geklokt. Alledrie de vluchten had ze de eerste kunnen pakken, dat wordt nu tweemaal door een hokgenoot gedaan.

Maar daarom is ze niet een minder geweldige sprintster! Vandaar dat ik haar maar alvast omgedoopt heb tot Dafne. Niet erg orgineel, maar zeker wel toepasselijk :-)

Ondanks het punten verspelen stond ze na vier vluchten fier bovenaan in het duifkampioenschap van de afdeling! Helaas zal ze die plaats niet behouden, want op Nanteuil zal ze niet gespeeld worden wegens 'one eye cold'.

N35 Asse-Zellik

Op Asse Zellik spelen de oude duivinnen 3-4-5-6 en vliegen er 9 van de 14 prijs 1:4. Jammer was het dat er bij aankomst eerst 8 duiven moesten vliegen voor de eerste viel. Nadeel als je de late jongen ook speelt op de natour. 

Madam 823 werd als eerste geklokt, Super Sister 229 als tweede, de AS 190 als 3e en Double 5 als vierde. In de regio werd het 30-33-36-37 tegen 1378 duiven en 10/14 prijs.

N36 Feluy

Daar ga ik heel kort over zijn. Weer geen concours, want gelost in Meer om 17:15. Had wel degelijk anders gekund.

J36 Nanteuil le Haudouin

De jonge duiven werden uitgesteld wegens het weer. Jammer, want dan geen concours in de club, maar wel in groter verband. Met een NW wind werden geen enorme snelheden verwacht, wat ook zo bleek te zijn. Om 8:30 uur waren de duiven gelost en om 13:25 kwam de eerste als een streep naar beneden. Het was weer de 15-253 die als tweede getekende een mooie kopprijs speelt na een 2e en 1e in de afgelopen twee weken. 

De vroege duiven zitten van Nanteuil in tegenstelling tot St. Quentin veelal oostelijk, dus de resultaten in groot verband zijn wat minder. Er wordt in Regio 3 begonnen met de 30e tegen 2314 duiven en er staan er 12 van de 32 op de uitslag. Helaas wordt van deze vlucht de 1e getekende (15-237) verspeeld, een doffertje met 4 op 4 waaronder een 4e en 6e in de club, beetje jammer.

N37 Quievrain

Over N37 ga ik wederom heel kort zijn. Wegens grotere lossingskansen in het oosten was men uitgeweken naar Isnes (op de allerlaatste vlucht van het programma 2015 beginnen ze het te snappen). De duiven werden daar op een zeker moment gelost en op een zeker moment had je moeten draaien. Er kwamen drie late jongen voorop, dus de oude duiven waren te laat. Vraag me niet waarom, stonden op een keurige stand, keurig in de veren, trainden erg goed. Maar het is veruit mijn slechtste natourvlucht sinds 2011.

Een verklaring heb ik niet, het is wel een feit dat er niemand van de gebruikelijk goed spelende liefhebbers een goede serie draait, wat normaal gesproken op zo'n laatste natourvlucht meer gebruikelijk dan uitzondering is.

Het mooie nieuws was wel dat Matthijs in de club 1-2-4 en 8 speelt met duiven die allemaal van hier komen :-) Nouja, zo kort is het eigenlijk nu ook weer niet geworden, maar wel een dikke punt erachter.

J37 Troyes

De jonge duiven werden om 8:15 gelost in Troyes (423 km). Normaal gesproken zouden eerst de duiven van de natour moeten thuiskomen en kort daarop de duiven van Troyes bij gelijke snelheid. Het werd anders. Op het moment dat de duiven van de natour verwacht werden viel de eerste jonge duif al. Het was de 15-233 die met grote snelheid uit het ZO aan kwam en zonder aarzelen op de klep landde. 

Al snel bleek dat het om een vroege ging, want naast dat er bij mijzelf geen tweede kwam, werd er ook niets in de club gemeld. Uiteindelijk bleek Miss Troyes in de club een kwartier vooruit te spelen. Ze komt uit een Zoon Wondere Dirk (geleende doffer) gekoppeld aan een dochter van Ace 2007 x Beauty 323 en vloog hiervoor 3 prijzen op 5 inkorvingen. 's Avonds blijkt haar snelheid goed te zijn voor de 7e in de totale afdeling tegen 5347 duiven en goed voor een Teletekst vermelding :-)

De tweede duif is een 100% Willem de Bruijn doffer welke eerder al een 3e en 10e vloog op 4 inkorvingen en vorige week net als Dafne thuis was wegens 'one eye cold'. Ik heb daar overigens nog nooit zoveel last van gehad als dit jaar. Hij komt uit een Zoon van Hestia (1e Asduif Jong Gouwe IJssel, 6e Jonge Duif WHZB '05) gekoppeld op een dochter van Boreas (5e Beste Doffer WHZB '06 en o.a. 3e NPO Bourges tegen 8548 duiven).

De derde duif is ook een 100% Willem de Bruijn, maar deze is gekweekt door Toon Engelen uit Venhorst en komt uit een zoon van Willem's Schanulleke.

Ook op deze vlucht zie je niemand een geweldige serie draaien en moet iedereen uit de top 10 van de afdeling gemiddeld een kwartier of langer op z'n tweede wachten, zelfs met grotere aantallen mee. Zelf ook maar 8 prijsjes van 28 duiven.

Jammer dat het officiële seizoen moet eindigen met twee vluchten met vreemd verloop, maar zoals ik altijd zeg: beter een mindere vlucht dan geen vlucht, dus ik mag nu niet gaan lopen klagen.