Prachtige zaterdag met redelijke resultaten

Jonge duiven-seizoen eindelijk begonnen...

2-8-2015

Prachtige zaterdag met redelijke resultaten

Het is al enige tijd geleden dat ik wat op de website heb geschreven. Had ook niet zoveel te vertellen eigenlijk. In een notendop heb ik maar een matig midfondprogramma gekend met de oude duiven, baalde ik van de afgelasting van de afgelopen weken en ben ik achterop geraakt in het opleerschema van de jonge duiven.

Dat laatste werd veroorzaakt doordat de jongen juist in de periode dat ik wilde beginnen met opleren een lichte coli-besmetting en daarna veelal ongeschikt weer om met de jonge duiven te gaan rijden. Daarbij kwamen ze vanaf de alleereerste oplering (10 km) zo slecht dat ik ook niet het vertrouwen had om flinke stappen te maken. Ik heb ze die week drie keer op dezelfde plek losgelaten en geen enkele keer was het probleemloos.

De week erna heb ik ze een keer naar 20 en 25 km weggebracht wat vrij goed ging en daarna de stap naar 35-40 km gemaakt (Den Bosch). Prima weer volgens mij, maar dramatische thsuikomst. 's Avonds 36 thuis van de 62!!! Daarna nog wel twee keer op 40 en 50 km weggehad en dat ze me daarbij ruim voor waren.

Dagfond, kampioenschap BWRC en duifkampioen Vitesse

De dagfond is met een mooie vroege op Chateauroux prima geëindigd met in de Fondclub BWRC en leverde met de 4e plaats onaangewezen en 1e plaats aangewezen de titel Superkampioen Dagfond op. De eerste twee van Chateauroux waren een volle zus (Double 5) en broer van Epke, zie de stamboom.

De afgelasting van de laatste vitessevlucht zorgde ervoor dat Fast 106 bovenaan bleef staan bij de duifkampioenschap vitesse in de kring!

Jonge duiven en natour

Met een week vertraging is ook Afdeling 8 aan dit onderdeel begonnen. Vanaf midden in de week werd duidelijk dat er voor ons een gunstige wind aan zat te komen op zaterdag en dat is wel aardig uitgekomen. In Duffel (120 km) werd om 9:00 uur het startsein gegeven voor zowel de oude als jonge duiven. De snelheden van de wat vroeger geloste vluchten van Friesland was tegen en rond de 1500 meter ondanks de overwegend oostelijke wind, maar het was dan ook bijna windstil.

Die snelheid gingen ze bij ons niet halen en dat was ook al te zien aan de koppels duiven die overkwamen. Wij zien nooit duiven overkomen, maar vermoedelijk zijn dit de natourduiven van Afdeling 7 van Putten en Ermelo geweest die een kwartier eerder gelost waren in Duffel. Goed half elf kwam er een duif pal uit de goede hoek aan en bleef maar vliegen, zodat ik dacht het waarschijnlijk een jonge duif was. Niets was minder waar toen hij uiteindelijk om 10:32:52 op de klep van de ouden viel en het Blauwe AS 190 bleek te zijn. Hij wint daarmee zijn 5e prijs 1:100 (17e tegen 1889 duiven in Regio 3), maar door z'n geleuter had dat dik in de eerste 10 kunnen zijn. Er vliegen 13 van de 23 ouden prijs (1:4).

De tweede duif volgende direct en hetzelfde verhaal: blijven vliegen. Dat was wel een jonge duif en landde bij de ouden op het dak. Na enig treuzelen vloog ze naar de klep, maar durfde daar niet op te landen. Dat probeerde het jong tot tweemaal zonder dat ze geklokt werd. Intussen arriveerden de tweede oude duif welke om 10:33:49 werd geklokt. Direct daarna vielen de volgende drie duiven, waarvan de oude het eerst naar binnen ging en de twee jongen samen met de eerste jonge duif volgden. Zij stonden als nummer 3-4-5 op de uitslag in de club en in de Regio 27-31-37 tegen 6052 duiven. In de club spelen er echter maar 14 van de 45 jonge duiven prijs (1:3) en in de Regio zijn dat er 15 stuks (1:4).

De eerste jonge duif op de uitslag komt uit twee rechtstreekse duiven van Willem de Bruijn. De tweede heeft de mooiste stamboom en is gekweekt uit een doffer van Wulf van Laar x duivin Antoon van den Burg en de derde jonge duif (eerste op het hok) komt uit een rechtstreekse van Hans & Evert-Jan Eijerkamp x een eigen gekweekte duivin uit twee duiven van Wulf van Laar.

Helaas geen zodanige forme op de hokken om met gunstige wind de pure kopprijzen weg te kunnen kapen in groot verband, maar wat niet is kan nog komen!