Iets met de twee ofzo denk ik?

Iedere week weer anders...

21-6-2015

Iets met de twee ofzo denk ik?

Zaterdag (gisteren dus) was iets met een twee denk ik. Hoezo? Nou, we vlogen in ieder geval twee vluchten. Verder zat ik op beide vluchten twee in de club, had op beide vluchten de tweede getekende voorop en moest ik van beide vluchten te lang wachten op de tweede duif.... Dat was zaterdag in een notendop.

Quievrain

Onze één-na-laatste vitessevlucht stond op het programma vanuit Quievrain (216 km) en werd gelost om 10:00 uur met NW wind. In eerste instantie verwachtte ik een snelheid van tussen de 1300 en 1400 meter, maar zowel de duiven van Friesland en Zeeland haalden dat (lang) niet. Hier was er weinig wind, maar wellicht in België toch wat harder en anders was het toch de bewolking die het navigeren misschien iets moeilijker maakte dan ik dacht?

De verwachting werd dus bijgesteld naar 1250 meter per minuut, dus werd ik aangenaam verrast toen een minuut of vier daarvoor Fast 106 met een mooie snelheid aankwam en na een rondje op de klep viel.

Helaas kwam ze vrij oostelijk uit, maar ze begint echt een Quievrainvlieger te worden! Is in d'r leven nu 5 keer op Quievrain gespeeld, 5 keer prijs waaronder 2-2-3-4- in de club! Ze heeft deze stamboom.

Zoals in de inleiding al staat, duurde het behoorlijk lang voor de tweede duif viel, daarbij bleef deze ook nog eens als een dombo op het dak zitten tot de derde duif volgde. Aangezien ik er twee voor de punten moest draaien, was dat een kostbare minuut en dat neem ik 'm toch persoonlijk kwalijk. Zulke geintjes worden zeker meegenomen in het selectiebeleid.

Daarna volgden de duiven redelijk vlot wat resulteerde in een mooi prijspercentage. De uitslag in de club tegen 141 duiven was als volgt: 2, 13, 18, 45, 25 enz. en 13 van de 20 duiven in de prijzen  (1:3). In de kring vlogen er 12 prijs 1:4 en in de Regio werd met de 5e tegen 2.044 duiven begonnen met 13/20 prijs 1:4.

Dus vorige week een een zestal duiven bij de eerste 10-15 in de club en een te laag aantal duiven in de prijzen, nu een ruim hoger aantal duiven in de prijzen en een te laag aantal bij de eerste 10-15. Het is iedere week weer anders.

Ook in de inleiding stond dat ik met de tweede getekende begon en dat is nog wel een leuk verhaal. Vorige week was Fast 106 niet thuis met het afslaan, terwijl de meeste duiven toen zowat binnen 10 minuten thuis waren. Een goede duif vergist zich niet vaak twee keer achter elkaar, dus kun je vaak de week daarna verwachten. Die theorie klopte gisteren in ieder geval :-)

Bourges

Op Bourges (588 km) had ik 13 duiven ingekorfd. Een tiental wat minimaal 1 van de twee voorgaande dagfondvluchten prijs had en een paar die het matig doen op de vitesse-midfond en dan maar eens wat verder weg moeten gaan kijken. Zelden dat je door zo'n duif wordt verrast overigens, maar in principe moet alles gewoon iedere week mee.

Gezien de snelheid van Quievrain dachten we dat de duiven van Bourges wel eens moeite zouden kunnen krijgen om de 1200 meter te halen, maar niets bleek minder waar toen de eerste melding van Will en Falco Ebben op de site van de afdeling kwam.

Vrij prettig dat het niet overdreven lang duurde tot de eerste duif van Bourges aan kwam knijpen vanuit de goede hoek. Het was Madam 823, mijn oudste vliegduivin met tegen de 60 prijzen inmiddels.

Ook zij is een speciale duivin met enorm veel prijzen bij de eerste 10 in de club. Ook van haar heb ik de stamboom geplaatst. Waar de vorige dagfondvlucht het percentage prima was (7/13) maar de eerste duif wat te laat, is nu de eerste duif mooi op tijd en het percentage wat minder (4/13).

Het is iedere week weer anders...

Madam 823 was als tweede getekende ingekorfd. Helaas missen op beide vluchten de eerste getekenden.

Jonge duiven

De jonge duiven hebben vannacht voor de tweede keer een nachtje in de 'container' gezeten. Sterker nog, ze zitten er nog in en misschien laat ik ze nog wel een nacht zitten ook. Dan zijn dat er ook twee.

De jongen worden nog steeds verduisterd en zijn nog niet weggebracht. Zo langzamerhand moet ik daar natuurlijk wel mee gaan beginnen. Want hoewel we een nationaal vliegprogramma hebben met voor iedereen gelijke kansen, is Afdeling 5 gisteren al begonnen met de concoursen van de jonge duiven, wij hoeven er pas over 5 weken te staan...

De late jongen in de ren beginnen inmiddels ook wat te vliegen. Die moeten een maand later dan de jongen de mand en gaan alleen voor de vracht mee. Op de natour geen jonge duiven in de uitslag heeft de afdeling gezegd...

Tot volgende week. En ik teken vast voor nummer twee.