Beter laat dan nooit!

Goede serie vanuit Reims

12-5-2015

Beter laat dan nooit!

Beter laat dan nooit! Dat geldt voor zowel 'deze week in deze week de afgelopen week' als de aankomst van m'n eerste duiven afgelopen zaterdag. Ik las ergens van een schrijver op internet over zijn wisselende humeur, nou daar kan ik over meepraten.

Wat mij dan vrolijk maakte? Dat waren de jonge duiven afgelopen week. Na enkele weken geleden wat lichte darmproblemen gehad te hebben, rommelen die leuk rond het hok. Lijken soms wel een koppel koeien, zoals ze lopen te grazen in het gras voor het hok. Zonder ze op rantsoen te zetten beginnen ze prima te luisteren met binnenlopen en daar waar ik meestal niet zo onder de indruk ben, bekeek ik er van het weekend een paar en die stonden me prima aan.

Wat ik vooral niet doe is enorm enthousiast worden over zo'n jonge vogel, want meestal zijn zulke toch weg ruim voor het einde van het vliegseizoen of zelfs ervoor. Als ik me dan nog niet 'gehecht' heb aan een jonge favoriet, dan mis je 'm ook niet zo :-)

Minder vrolijk

Werd ik van de tijd dan m'n eerste duiven arriveerden van Reims (323 km). Die waren om 10:00 uur gelost en vooraf had ik echt gedacht dat er snelheden boven de 2000 meter per minuut gehaald zouden worden. Ruim voor die tijd waren er de eerste aankomsten van o.a. Friesland en die haalden itegen de 1900 mpm. Dat zou hier in Elst zou dat 12:50 zijn, dus ik was ruim daarvoor startklaar voor de ontvangst van de eerste duiven.

Niets bleek minder waar, want de duiven in onze regio halen die snelheid lang niet. Ik moest nog iets langer wachten tot 12:16 uur de eerste zich meldde. Daarna volgend de duiven op zich goed gezien de verdere aankomsten: 12:17, 18, 18, 19, 20, 21, 21, 22, 22, 22 enzovoorts. Er werd in de club begonnen met 8-10-11-12 en 21 prijsduiven 1:3 van de 42 mee. In kring en regio respectievelijk 21 en 22 prijsvogels 1:4 (!) met ongunstige ligging bij west in de wind. Dat was dan een lichtpuntje t.o.v. de uitslag van vorige week.

De eerste was een twee-jarige duivin gekweekt uit een kleinzoon van De Empero x dochter van De Sens van Dick van Oort. De tweede was (alweer) Little Diamand, de derde en vierde waren twee oud gedienden en dofefrs, te weten Epke en Kras 739 van Ben.

Ik ga vandaag naar dierenarts Mariën, niet zozeer vanwege de mindere uitslag, maar wel omdat ik voor het vliegseizoen voor het laatst ben geweest en het weer tijd is om e.e.a. te laten controleren. Wel zo prettig.

Waar je ook niet vrolijk van wordt is het NPO bestuur. Heb er wat over gezegd op FB en wil er niet teveel woorden aan vuil maken, maar Willem de Bruijn heeft heeft het al eens gezegd en ben het  met hem eens: Van onderaf kalft de duivensport af en van bovenaf wordt hij afgebroken. En dan kunnen ze achteraf prachtig uitleggen hoe en waarom, maar volgens mij zitten ze daar voor onze belangen, niet om hun eigen straatje schoonvegen.

Komende week

Ziet er niet veel mooier uit als afgelopen week, maar we moeten het er mee doen. De duiven worden in ieder geval voorbereid voor hun tweede midfondvlucht met hopelijk weer een vroegere duif erbij. De jonge duiven zullen komend weekend voor het eerst in de mand gezet gaan worden, kwestie van gewenning laten opdoen.

Tevens ga ik enkele koppels zetten om 'kweekduiven' te kweken. Zo gaat Fast Blue 151 (uitgeschakeld voor het vlieghok wegens gebroken vleugel) op haar eigen vader gekoppeld worden. In 2012 heb ik ook uit enkele koppels 'kweekduiven' geprobeerd te kweken en in 2013 en 2014 zijn daar toch ook wel van m'n betere duiven uit gekomen.

Sinds haar blessure zit Fast Blue 151 overigens op het jonge duivenhok, alwaar ze met mede geblesseerde Beauty 228 inmiddels op kale jongen zit. Ik leg deze om naar een voedsterkoppel en dan kan ze opnieuw worden gekoppeld.

Beauty 228 zet ik dan overigens weer op zijn eigen moeder. Over twee dagen alweer inkorven. De week gaat hard!