Eerste wedvlucht een feit

Prima resultaat ondanks dramatische binnenkomst...

13-4-2015

Eerste wedvlucht een feit

Het is enkele maanden geleden dat ik wat schreef op m'n site. Soms kom je er gewoon niet aan toe of besteed je de tijd aan andere dingen. Maar nu de vluchten weer begonnen zijn 'moet' ik wel weer natuurlijk.

De afgelopen maanden zijn er weer voldoende jongen gekweekt voor eigen gebruik en de jongen voor de laatste bonnenkopers zijn deze week ook speenrijp.

De vliegduiven zitten alweer weken apart, zij hebben de tweede ronde eieren van de kwekers grootgebracht. Vanaf die tijd dat ze apart zitten mogen ze ieder weekend samen om ze goed gepaard te houden. Een heel eenvoudige manier om te voorkomen dat de duivinnen al naar elkaar gaan kijken vóór het seizeon überhaupt is begonnen.

Voor de eerste vlucht van gisteren heb ik ze in totaal vier keer weggebracht. Twee keer onderaan de brug bij Beneden Leeuwen (10km) en tweemaal naar Appeltern (22km). Voor Reusel (77km) had ik maar een 6-tal overjarige duivinnen ingekorfd gezien we in de club een eierenvlucht hadden. Niet alles omdat ik dacht dat de vlucht misschien niet door zou gaan, maar omdat ik liever geen laatkomers heb die met hun snottert een paar uur in de kou moeten vliegen, want dan wordt het misschien letterlijk een snottert. Alle zes de duivinnen vlogen op papier en begonnen met de 7e en 8e prijs tegen maar 138 duiven.

Van de vlucht van afgelopen weekend had ik trouwens niet gedacht dat er gelost zou worden. Aangezien er op zaterdag tegen een uur of 10-11 een storing over onze vluchtlijn zou liggen die tot een heel eind in de middag zou duren, zouden de duiven erg vroeg gelost moeten worden en gezien de hele week mist in de morgen leek me dat onwaarschijnlijk. Tot mijn en veler verrassing was het zaterdagmorgen echter helder, dus er gloorde hoop aan de horizon en de Afdelingen 8, 9, 10 en 11 konden allen tijdig los waaronder wij om 8:15. in Tongeren (134km).

Wat er precies was weet ik niet, las het bijna overal dat de duiven bleven vliegen bij thuiskomst, maar hier leek het wel de aankomst van jonge duiven die voor het eerst met de container weg waren geweest. De eerste wist niet zeker of hij hier wel thuishoorde en vloog grote rondes. Toen kwamen er vier bij, maar tegelijkertijd bedachten de tortel- en bosduiven dat ze ook maar eens een rondje gingen vliegen. Ik weet niet of het er twintig of dertig waren, maar de hele lucht zat vol met vliegend spul. Om een lang verhaal kort te maken, na de (on)nodige tijdsverspilling werden de eerste 5 duiven in 7 of 8 seconden geklokt om 09:31.

In de club werd begonnen met 4-5-6-7-8 tegen 228 duiven en in de kring bleef de schade enigszins beperkt. Moet er niet aan denken dat het een supersnel vluchtverloop zou zijn geweest. In kring en regio vliegen er 20 van de 46 prijs 1:4.

Bij de eerste vijf duiven zaten o.a. Epke Jr. en Quick 365 en als 8e zat Super Sister (1e getekende) in de klok:

Dat was het voor deze week, hopelijk volgende week kopwind!