Keuzes voor het kweekseizoen

Nog maar weer eens een bonnetje en de vliegduiven

30-12-2014

Keuzes voor het kweekseizoen

Op eerste Kerstdag zijn de kwekers gekoppeld en tegelijkertijd een stel duivinnen bij de doffers in het voedsterhok gedaan. Met een beetje goede wil van de voedsterduiven leggen ze gemiddeld een dagje later dan de kwekers en kan ik ze mooi overleggen. Alle duiven waren ongeveer een week bijgelicht, ik denk dat dat wel voldoende is met dit toch wel zachte winterweer van de laatste weken of maanden qua temperatuur.

Er zijn voor de eerste twee rondes flink wat koppels gezet die eerder ook al zo hebben gestaan. Uiteraard zijn dat allemaal koppelingen die eerder al succesvol bleken. Toch zullen de duivinnen waarvan de eieren tweemaal worden overgelegd worden omgewisseld voor 'verse' duivinnen. Kwestie van de beestjes een rustperiode geven. Dat kan omdat ik de afgelopen jaren gewerkt heb aan een koppel duivinnen waar ik uit wil kweken die twee keer zo groot als het aantal doffers.

Uiteraard zijn dat nooit allemaal bewezen duivinnen, maar wel die ik het mooiste vind en een afstamming die me bevalt. Elk jaar probeer ik zo meerdere nieuwe duivinnen uit (ook enkele doffers trouwens) en door het omleggen en omkoppelen weet ik vrij snel wat de kwaliteiten op de kweek zijn van m'n duiven. Denk ik dat een doffer, duivin of koppeling minder geslaagd is in het kweekjaar zelf, dan kan een kweekduif van dit jaar zomaar het volgende jaar als voedster dienen. Blijkt dat een nakomeling als oude duif toch een goede of toppertje te worden, dan gaat wordt het koppel een jaar later weer herenigd.

Een mooi voorbeeld daarvan is Nicolien. In 2013 had ik twee jonge duivinnen uit haar gekweekt, Blue Lady 105 en Fast 106. Bij het bepalen van de kweekkoppels van 2014 was zij zo verschrikkelijk vet ten opzichte van de andere duivinnen dat ik haar, ondanks dat Blue Lady 105 een 1e en 2e en Fast 106 een 3e wonnen, een transfer naar het voedsterhok gaf.

In het vliegseizoen 2014 werd Blue Lady 105 helaas vrij snel verspeeld, Fast 106 won echter 4 prijzen 1:100 waaronder een 6e, 8e en 9e in de Regio tegen gemiddeld meer dan 4000 duiven. Maar weer terugzetten op dezelfde doffer zeker?

Al met al een systeem met veel voordelen. Daarentegen ook een nadeel: je moet zoveel extra koppels houden. De komende maanden heb ik om en nabij net zoveel voedsterkoppels als vliegkoppels. Maar als je vooruit wil, moet je er ook wat voor doen!

Bonnetjes

Na afloop van het seizoen weer een flink aantal bonnen weggegeven. Ik weet nog niet hoe lang ik dat blijf volhouden, zit er wel aan te denken om daar een modus in te vinden door bijvoorbeeld een aantal clubs die ik altijd een bon schonk vanaf komend seizoen maar eens om het jaar te gaan doen.

Aan de andere kant kun je ook je voordeel doen met het schenken van bonnen, doordat je informatie terugkrijgt over de resultaten. Op dit moment staat er op www.duiven.net (directe link) weer een bon te koop t.b.v. Fondclub BWRC.

Vliegduiven

Zoals de planning nu is worden tegelijk met het overleggen van de eerste ronde van de kwekers, de vliegers gekoppeld. Dan kunnen de eieren van de tweede ronde onder een deel van de vliegkoppels. Wat wel nog even moet gebeuren, is dat de vliegers gescheiden moeten worden. Anders valt er niet veel te koppelen als het zover is, dus vanavond maar even werk van maken. Zit ik nog wel met het dilemma dat ik met name nog teveel duivinnen heb laten lopen, maar problemen zijn er om opgelost te worden dus dat gaat wel lukken.

Ik wens iedereen een goede jaarwisseling en goede gezondheid toe voor 2015.