Voorbereiding kweekseizoen

Verkoop op DreamPigeons

13-12-2014

Voorbereiding kweekseizoen

De afgelopen weken heb ik mijn vrije tijd besteed aan het selecteren van de kweekduiven. Welke hebben het afgelopen kweekseizoen 1:100 vliegers gegeven en welke niet. De eerste groep wordt weer gebruikt als kweker. Van de tweede groep krijgt een enkeling - die voor het eerste jaar op de kweek - nog een kans, de meesten zijn het komende seizoen voedster.

Het voordeel van deze methode is dat je van een jonge duif die als oude geweldig gaat presteren, de ouder(s) het volgende jaar weer aan de kweekstal kan toevoegen. Zo gebeurt dat ook met de Nicolien. Een prima vliegduivin (o..a. 1-3-7-9 in de club) die ik in 2013 naar het kweekhok deed. Eigenlijk had ik er twee prima dochters van, maar toen ik vorig jaar de selectie maakte was ze zo enorm vet, dat ik me afvroeg hoe dat nu eigenlijk goed kon zijn.

Eén van haar dochters (Blue Lady 105) won als jonge duif o.a. een 1e en 2e prijs. De andere (Fast 106) was ik een poosje kwijt en nadat ze terug was speelde ik haar de natour. Inmiddels heeft ze de volgende kopprijzen in de regio op haar naam staan:

  • 6e Duffel tegen 5,268 duiven
  • 9e Meaux tegen 2,273 duiven
  • 8e Quievrain tegen 4,855 duiven
  • 14e Quievrain tegen 3,473 duiven
  • 17e Quievrain tegen 2,568 duiven

Lijkt me niet onverstandig om dat koppel maar weer eens op elkaar te zetten in 2015.

Afgelopen week ben ik naar België geweest om de duiven te laten controleren voor de kweek. Het was misschien wel een half jaar geleden. Rond 'code rood' van ons NPO bestuur had ik zullen gaan, maar daar had ik toen geen zin in. En na die tijd kwamen de duiven zo goed dat er volgens mij geen dierenarts in de wereld ze nog beter kon laten vliegen :-)

Dus ik ga nu beginnen met bijlichten en dan volgende week of (waarschijnlijk) de week daarna koppelen.

Komende dinsdag start er een veiling op www.dreampigeons.com met een bewezen vliegduivin en een 6-tal jonge duiven van mijn allerbeste kwekers: hele (en halve) broers en zussen van duiven die het afgelopen jaar bij de eerste duifkampioenen van de kring en regio vlogen. Het betreft uiteraard onbevlogen zomerjongen die inmiddels zo goed als alle pennen gegooid hebben en kweekklaar zijn.

Het was alweer een tijdje geleden dat ik een stukje schreef en het is nu ook niet al te lang, maar zo gaat dat als je ook nog een drietal jonge kinderen rond hebt lopen die zo langzamerhand honger krijgen aan het eind van een zaterdagmiddag.

Tot de volgende kwer maar weer.