Taaie afsluiting van het officiële vluchtprogramma
Twee meer dan uitstekende series op beide vluchten
14-9-2014
Taaie afsluiting van het officiële vluchtprogramma
Pfff... Het heeft de Nationale LC behaagd om ook onze duiven in vrijheid te stellen. Die gedachte kreeg ik zo'n beetje meer dan een half uur later dan ze de vrijheid al hadden gekregen. Zoals ik vorige week al zei zou ik best de overwegingen van zo'n LC willen horen, want uit mezelf snappen doe ik het niet. Ook niet dat je in deze tijd de hele morgen nul komma nul informatie krijgt toegespeeld vanuit de officiële kanalen.
Maar om geen azijnzeiker te worden maar terug naar gisteren. Eindelijk bericht dat de 'Nationale Derbyvlucht' los was en de verwachting dat ook de natour er rond de middag uit zou komen, maakte dat ik het verstandig vond de nieuwe voedingskabel maar aan te gaan sluiten en het systeem te controleren.
Het systeem aansluiten is iets meer werk dan dan voeding aanzetten, klok aansluiten en controleren of alle antennes werken. Naast het internetbereik uitbreiden naar het hok, de laptop te installeren, de klok aansluiten via USB, Bricon Printmanager Monitor openen, hoort daar sinds dit jaar ook bij dat de D bestanden geupload moeten worden naar de website duifmelden.nl. Een heel pakket werk, het is bijna van je hobby je werk maken!
Quievrain
Maar goed, gezien de verwachte omstandigheden schatte ik de snelheid van de eerste natourduiven in tussen de 1100 en 1200 meter per minuut, dus gelost om 12:15 te Quievrain zou dat betekenen tussen 15:15 en 15:30 duiven draaien. Leuk was dat er (zoals wel vaker) een letter rond 15 uur achterom kwam fietsen, ditmaal een clubgenoot die de laatste vlucht niet meer had ingekorfd. Heb je altijd wat afleiding en duurt wachten - voor een brok ongeduld zoals ik - minder lang.
Gezien de windrichting van NNO zaten we eigenlijk toch wel een beetje richting de goede hoek te kijken en terwijl ik vertelde dat ik de laatste weken eigenlijk standaard richting het oosten stond te kijken, hoorden we achter ons plotseling een behoorlijk harde 'zooooooeeefffff' en viel de eerste duif met een rotgang op het hok. Binnen tien tellen viel het duifje op de antenne en werd geconstateerd om 15:24:20 met een snelheid van 1141 meter per minuut. Het duurde ruim 4 minuten voor de volgende duif arriveerde, waarna ze gemiddeld ongeveer om de minuut vielen.
De eerste was één van de 6 jonge duiven die ik niet op Troyes had gezet, maar op deze natourvlucht en komt direct uit een kleindochter van Ché welke ik december 2012 aangeschaft heb bij Hans & Evert-Jan Eijerkamp. De tweede, derde, vierde en zesde waren oude duivinnen op een week jongen, terwijl nummer vijf, zeven en acht oude doffers waren op jongen van twee weken. Met een beetje planning heb je dus ook die laatste vlucht diverse goede standen...
Deze constateringen maakten de volgende uitslag in de club: 1, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11 enz tegen 224 duiven en 17 prijzen 1:4. In de Regio goed voor hetzelfde prijspercentage en de volgende serie: 3, 13, 17, 37, 59, 55 enz tegen 2568 duiven. Ik zeg Wow. Waarschijnlijk is deze uitslag goed voor erg hoge noteringen in de kampioenschappen Natour tot op afdelingsniveau. Maar dat is wachten tot de standen berekend zijn.
In de club werd in ieder geval het 1e aan- en onaangewezen kampioenschap binnengehaald alsmede de eerste 3 duifkampioenen. Fast Blue 151 is de eerste in het lijstje en waarschijnlijk ook 1e in de kring.
Troyes
Vooraf was ik er zaterdagmorgen eigenlijk nog vanuit gegaan dat de duiven vandaag wel een 1200 meter per minuut zouden maken. maar gezien de snelheid van Quievrain en elders in den lande was het beter om die verwachting maar bij te stellen. Om 17:35 zouden ze 1100 meter maken, maar het duurde tot 17:58 dat de eerste duif van Troyes arriveerde. De minder leuke kant van de snelle informatie voorziening tegenwoordig is, dat je dan al weet dat je niet de eerste vliegt.
Het duurde ook nog eens 10 minuten voor de tweede arriveerde, daarna elke paar minuten opgevolgd door de volgende duif. Achteraf werd een zeer goede serie op alle niveau's neergezet met de aankomsten zoals ze waren. In de club werd het tegen 121 duiven: 2, 3, 4, 6, 8, 9 enzovoorts met 17 prijzen van 30 gezette duiven. In de gehele GOU was dat goed voor 22, 66, 73, 93, 149, 164, 214, 231, 294, 379, 388, 408, 416, 515, 516, 564, 566 (16x 1:10) en 950 tegen 6376 duiven.
De eerste komt uit een zoon van Hestia van Willem de Bruijn x Young Sari, een op DreamPigeons aangeschafte duivin uit het superkoppel van Chris Aalpoel. De tweede was de tweede getekende, dus ook voor dat kampioenschap worden er een hoop punten behaald, wat natuurlijk lekker is als je voor deze laatste vlucht 3e staat in de afdeling :-) Deze tweede komt uit dezelfde moeder als de eerste van deze vlucht, dus dat lijkt geen toeval!
Ook op deze discipline werd in clubverband zowel aangewezen als onaangewezen de 1e plaats behaald en tevens de eerste 6 duifkampioenen. Ik verwacht ook dat ik in de Kring en Regio 1e aan- en 1e onaangewezen wordt, maar dat moeten we ook nog maar even afwachten tot het officieel is en uiteindelijk in de afdeling waard zal zijn. De 1e duifkampioen in de club is ook een halve Willem de Bruijn en wel uit een zoon van Fame, één van zijn beruchte Heremans-Ceusters kwekers.
Ik kan in ieder geval zeggen dat het seizoen 2014 opperbest is geëindigd. Voor diegenen die belangstelling hebben: van de meeste goede vliegduiven heb ik de jongen geringd liggen. De oudsten zijn nu ruim twee weken.