Bijzondere beslissingen

Twee keer geluk

7-9-2014

Bijzondere beslissingen

Ja, een diplomatieke titel hierboven. Eindigde ik vorige week nog met 'hopen op beter weer', dan kan ik zeggen dat die hoop de eerste dagen van de afgelopen week wel vervuld werd. Maar de vrijdag en zaterdag waren maar kleine wereldjes.

Ook haalde ik vorige week aan dat er 'op zondag' altijd veel meer kan dan op zaterdag. Na wat we gisteren meegemaakt hebben kan ik zeggen dat die stelling niet altijd opgaat. Bijna als alle concoursen werden (terecht) uitgesteld en ik had de moed ook al opgegeven dat er voldoende weersverbetering zou optreden.

Hoe gek kunnen ze zijn

Tot mijn verbazing zag ik dat Regio 4 om 15:15 de duiven had gelost in Feluy. Regio 4 had al bekend gemaakt terug te zullen rijden naar Duffel. Via de diverse weersites had ik niet het idee gekregen dat daar gelost zou kunnen worden. Ook Regio Noord was al aan het karren, die gingen naar Meer, maar vonden het weer aldara niet goed genoeg om te lossen, terwijl ik gezien had dat het daar beter zou moeten zijn dan in Duffel.

Dus toen het bericht kwam dat onze Regio vanuit Duffel meteen door reed naar St. Job in't Goor om daar te kijken of ze los zouden kunnen, had ik niet de geringste hoop dat het daadwerkelijk tot een lossing zou komen. Zeker gezien de beslissing van vorige week, toen het weer vele malen gunstiger was om wel te lossen.

Plotseling kreeg ik echter een SMS dat ze 16:05 aldaar gelost waren!

Normaal ben ik altijd blij te horen dat de duiven los zijn, maar nu vond ik het een onbegrijpelijke beslissing. Vorige week waaide er een fris windje mee, werden er volop opklaringen verwacht, maar konden ze niet tot 16:00 wachten. En nu alles grijs, geen greintje tekening in de lucht en NW windrichting en dan wel los???

St. Job in 't Goor

Maarja, net als vorige week zondag, als ze los zijn moet je maar afwachten. Ik ben altijd van mening dat duiven meer kunnen dan de meesten denken, maar ik had echt grote twijfels over de afloop. Ik verwachtte de duiven in principe ruim voor 17:30, maar of ze dat nu zouden gaan halen...

De snelheid van de eerste duiven viel inderdaad tegen en ook het verloop was traag. Beiden was te verwachten. Wat ik niet verwacht had, was dat het toch nog zo goed zou gaan als het gegaan is. Ik had zelf om 19:30 al 47 van de 50 duiven terug en ook de laatjes waren al grotendeels present.

Ondanks dat het alles behalve duivenweer was, kwamer de goede duiven voorop. Als eerste arriveerden Fast Blue 151 en de 13-230 om 17:41, de volgende duiven zijn er om 17:49 en vanaf dan blijven de duiven redelijk vallen. De uitslag in de club is als volgt: 1, 2, 4, 5, 7, 10, 11, 15, 17, 18, 20 enz tegen 286  duiven. In Kring 2 wordt begonnen met de 7e en 8e tegen 1412 duiven. Fast Blue 151 wint haar tweede 1e prijs en staat na drie vluchten 1e DK in de club.

Ik zou graag eens met de LC willen praten en hun overwegingen horen voor de genomen besluiten van afgelopen weken. Niet om ze neer te sabelen, nee puut om meer inzicht te krijgen hoe zoiets tot stand komt. En een compliment te geven voor het lef wat ze gisteren hadden! De afloop was de eerste keer geluk hebben.

Nog een keer geluk

Zowel in aanloop naar de aankomst van de eerste duiven als tussen de eerste twee en derde en vierde duif, gaf het systeem aan dat er een probleem was. Na de vierde duif vielen alle antennes uit en door een aansluiting van een voedingskabel open te draaien zag ik dat het contact binnenin los geraakt was. Enkele van de eerste volgende duiven kon ik nog geconstateerd krijgen door met de hand het draadje contact te laten maken, maar dat was niet echt een succes. Inmiddels waren er al jonge duiven naar binnen gelopen zonder geconstateerd te worden. Al met al ben ik vijf tot tien minuten bezig geweest om e.e.a. provisorisch te herstellen en alle jonge duiven die binnen zaten nogmaals te pakken en bij de oude duiven over de antenne te halen.

Ik mag van alle geluk spreken dat het deze vlucht gebeurde en pas nadat de eerste duiven zonder tijdsverlies waren geklokt. Gebeurd me dit bij een vluchtje dat 5 of 10 minuten open staat en bij aankomst van de eerste duiven, dan ben je meteen voor een goede uitslag en kampioenschappen uitgeschakeld!

Kampioenschappen

Nu we het toch over kampioenschappen hebben. Komende week vallen de beslissingen voor zowel de jonge duiven, natour als het generaal kampioenschap. In alle standen sta ik er op alle niveau's ontzettend goed voor, maar het is pas beslist na de laatste vlucht. Ik eindig maar met dezelfde woorden als de vorige keer: Laten we hopen om mooi duivenweer a.s. zaterdag!!!