Het treintje rijdt op volle snelheid

Gemiste kansen

31-8-2014

Het treintje rijdt op volle snelheid

Na de vliegende start op de natour en de uitstekende uitslag op de vierde vlucht van de jongen, hadden we het daarop volgende weekend alweer twee vluchten op het programma. 

Natourvlucht  Asse Zellik.

Het was een weekend waarbij de lossingen vrij laat in de morgen en begin van de middag gebeurden. De natour werd na de jonge duiven om 12:30 gelost, maar kwamen door de kortere afstand eerder thuis.

Het was een vrij apart concours met grote gaten tussen de aankomsten, maar het resultaat was uitstekend. De eerste 4 duiven kwamen zo goed als tegelijk om 14:30. In de club werd het 3, 4, 5, 7, 9 enzovoorts tegen 247 duiven en 14 prijzen 1:4 van de 20 duiven. In Kring 2 goed voor 5, 6, en 7 tegen 1387 duiven. De eerste was Spider Girl 148, welke de laatste midfondvluchtvlucht nog de 1e won!

Eerste NPO vlucht jonge duiven vanuit St. Quentin

De jonge duiven werden om 11:30 gelost op een afstand van 285 km. Om 15:01 kwamen er 3 duiven uit oostelijke richting, waarvan er ééntje direct viel, een andere na enkele rondes vliegen werd geconstateerd en de derde doorvloog. Daarna vielen de duiven redelijk snel door met als resultaat een enorme super uitslag in de club: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16 en nog een paar prijsjes. In groter verband was het ook een goede uitslag, maar minder spectaculair dan in de club natuurlijk. Ik kwam helaas één prijsje tekort voor een zogenaamde Pipa-uitslag.

De eerste was evenals vorige week de volle broer van Epke, inmiddels omgedoopt tot Epke Jr. Hij wint dus twee weken op rij de 1e, Epke deed dat als jonge duif ook al...

Het volgende weekend

Het weekend wat volgde was een naar weekend. Lastige weersomstandigheden voor de lossingscommissie's, maar onbenutte kansen voor de Regio 3 natourvlucht vanuit Feluy welke werd uitgesteld naar zondag en de duiven van onze club samen met twee andere clubs naar huis werden gebracht. Mijn mening is dat er prima gelost had kunnen worden, gesteund door het feit dat er meerdere lossingen hebben plaatst gevonden halverwege de middag. Misschien had het geen supervlot concours geworden, maar van mij hoeft dat ook niet altijd en al helemaal niet als het kiezen is tussen géén concours of een iets trager concours.

De tweede NPO vlucht (Meaux, 385 km) voor de jongen werd ook uitgesteld naar zondag en gelukkig kunnen ze daar niet van worden teruggebracht. Ik was zondagmorgen wel enigszins verbaasd dat ze gelost waren gezien de te voorziene enorme (opnweers)buienontwikkeling vanaf 12 uur in heel het midden en oosten van Nederland.

Ik verwachtte de duiven zo rond 12:30, maar gezien de buien-ontwikkeling in zowel Noord België als Nederland, kon het wel eens lastig worden voor de duiven. Achteraf is dit behoorlijk meegevallen. Maar wat altijd opvalt is dat bij dezelfde - of zelfs minder ongunstige weersomstandigheden er op zaterdag niet gelost wordt en ze op zondag er al uit zijn voor je zelf naar het weer hebt gekeken op internet.

Maar goed, ze waren los en dan moet je gewoon afwachten. De eerste meldingen verschenen al op de site en helaas had ik nog geen duif toen de tijd verstreek voor dezelfde snelheid. Een minuut of 5 later kwam dan wel de eerste duif, direct gevolgd door nog twee en daarna de vierde. Inmiddels was de lucht aardig donker geworden en begon het vrij snel te hozen. In de hoosbui arriveerden ook nog een paar duiven en toen het droog werd bleven de duiven ook redelijk volgen.

Ik zag veel duiven geconstateerd worden die ik voorheen amper of niet op de uitslag heb gezien, maar dat heb je vaak met minder fraai duivenweer natuurlijk. In verenigingsverband wordt niet geklokt op zondag, dus hierbij de uitslag in Regio 3 tegen 2347 duiven: 18-20-26-34-65-85 enzovoort. Er vlogen 26 duiven 1:4 in de uitslag van de 37 die ik mee had. Deze keer weer wel een Pipa-uitslag :-)

Hopen beter weer volgende week!