Geweldige uitslagen op natour- en jonge duivenvlucht

Duffel: 1, 2, 3 tegen 1542 duiven

17-8-2014

Geweldige uitslagen op natour- en jonge duivenvlucht

Ik heb het afgelopen half jaar de tijd niet gehad of genomen om wekelijks een stuk op de site te gooien, maar de dag van gisteren was goed genoeg om er meteen maar over te schrijven :-)

Hoewel de afstand op geen enkele manier garant kan staan voor twee nachten mand, korfden we toch donderdagavond de jonge duiven al in voor een vluchtje van net 200 kilometer. Dit had matrix-technisch alles te maken met de start van de natour natuurlijk, maar mijn inziens had er met gemak een grotere stap gemaakt kunnen worden, maar het is niet anders.

Alle jongen werden meegegeven en dat waren er 44. Als ik het goed heb, ben ik vanaf de oplering met 50 mee naar 48, 46, 44 en 44 ingekorfde duiven gegaan, iedere week alles mee. Op de eerste natourvlucht werden 20 oude duiven in concours gezet.

Al vroeg stond op Teletekst dat de duiven in Quievrain om 8 uur gelost zouden worden, maar op een gegeven moment werd dat ingetrokken wegens regen op de losplaats en zijn ze in tweede instantie om 9:15 alsnog gelost.

De natour werd om 8:10 gelost in Duffel. De wind was gelukkig een stuk minder als vorige week, maar helaas met NW richting nog wel iets ongunstiger. Opvallend is dat je dat in groter verband meer terugziet in de uitslag van Quievrain dan van Duffel.

Duffel

Omdat de wind onderweg meer W was, verwachte ik nog wel een redelijke snelheid van 1400-1500 meter. Die 1500 meter zou rond 9:30 zijn en zodoende stond ik ruim voor die tijd (tegen beter weten in) de goede hoek af te turen. Op 9:32 stuur ik via WhatsApp nog een berichtje naar Matthijs of hij wakker is, kom daar straks nog op terug.Ik kijk op van de telefoon en zie drie duiven boven het hok rechtstreeks op de klep duiken. Dat geeft meteen een lekker gevoel, niks verspelen en helemaal als dat dan ook nog eens de eerste twee getekenden zijn :-)

Tegelijk zie ik wel op het scherm van de laptop dat doormelden naar duifmelden.nl niet is gelukt wegens geen internetverbinding. Een paar keer opnieuw verbinden helpt niets. Ondertussen komt ruim 3 minuten later de volgende duivin en duurt het nog eens drie minuten voor de 5e duif zich meld. Al met al vond ik het eigenlijk best traag gaan voor een vluchtje van 121 km, zeker in vergelijking met de aankomsten van de opleervluchten met de vrachtwagen. Vanaf zowel Breda als Meer waren dan de meesten steeds binnen vijf minuten thuis met soms met een stuk of 20 per minuut in de klok. De verklaring is wellicht dat ze dan per kring gelost worden en niet als regio.

Terug naar de aankomsten. De eerste drie waren SuperSister, Madam 823 (die zo onderhand haar 50e prijs win denk ik) en Tripple One. Deze laatste kwam gewond aan de vleugel terug van een midfondvlucht aan het begin van het seizoen en is toen niet meer gespeeld. Wellicht dat deze prijs een teken is dat de vleugel toch geheel hersteld is.

In de club pakken ze het hele podium, dus een mooi begin van de natour. Super Sister was vorig jaar duifkampioen natour en begon toen met respectiefelijk een 3e en 1e. Die 1e heeft ze nu dus al meteen te pakken en daar wordt ik best vrolijk van.

En hoewel het vooraf niet voor mogelijk werd gehouden vanwege de wind, beginnen ze ook met het hele podium in de kring! Voor mij een unieke prestatie. In de club, de RIE en kring spelen er 13 van de 20 prijs 1:4. Ook in de hele regio zitten ze er goed bij met 13, 15 en 17 tegen 4633 duiven!

Om nog even terug te komen op de WhatsApp naar Matthijs. Die lag na om goed 7 uur wakker te zijn geweest (kun je zien in de chat) weer in coma. Wordt een kwartier na mijn berichtje wakker en treft 7 duiven op de nok van het dak aan. Erg vervelend omdat hij bij de jeugd in Regio 3 riant aan kop stond.

Quievrain

Indien de jonge duiven dezelde snelheid zouden vliegen zouden ze er rond 11:45 moeten zijn. Via WhatsApp hoor ik dat 14 kilometer korter op 11:32 is geklokt, dus ze komen er aan. Op 11:41 komt er eentje redelijk hoog aangedoken en na een rondje of twee-drie valt de enige grijze duif die ik tussen de jongen heb het hok en wipt binnen een paar tellen naar de klep. Het is een volle broer van Epke die de eerste drie vluchten niet gemist had. Ook op deze vlucht is mijn eerste duif goed voor de 1e prijs in de club.

Ruim twee minuten later komt er een groepje van vijf aan die allemaal op 11:44 worden geklokt, kort daarop gevolgd door nog drie waaronder de 2e getekende. Dat al deze duiven bij de eerste tien van de club vliegen weet je dan nog niet, dus de ik vond de opvolging met vier minuten wachten op de 10e duif nogal lang duren.

Maar daarna komen er weer een paar groepjes van vier en zitten er in een kleine 17 minuten toch 23 duiven in de klok die naast die geweldige serie in de club in CC Rhenen-Ingen-Elst tegen bijna 600 duiven de volgende serie op papier zetten: 3, 4, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 18, 19, 33, 45, 47, 48, 49, 56, 59, 60, 65, 67, 87, 92, 103 en 108. Daarna valt er een gat van een kwartier waarin er misschien eentje is gekomen. Ook in de regio staan er 5 op het eerste blad en spelen er 23 in de prijzen.

Van beide vluchten heb een stel duiven handmatig moeten invoeren omdat de internetverbinding met de laptop niet was zoals zou moeten. Hopelijk werkt dat volgende week weer soepel...

Als de duiven het zo (blijven) doen is het een genot om alle energie er in te steken zoals is en wordt gedaan. Op naar de volgende week en wat mij betref met een 'vleugje oost in de wind'.