Tweede en derde jonge duivenvlucht

Sublieme uitslag vanuit Asse-Zellik

10-8-2014

Tweede en derde jonge duivenvlucht

Eindelijk zit de vaart er in met de jonge duivenvluchten. Vorige week hadden we de tweede vlucht voor de junioren. Ik had er 45 kunnen inkorven die om 8:00 uur op zaterdagmorgen aan hun klusje vanuit Asse-Zellik (bijna 150 km) mochten beginnen. De wind was ZO, voor ons niet ongunstig.

Ik verwachtte de duiven tussen 9:45 en 10:00 uur, maar al vanaf 10 minuten eerder zag ik duiven overkomen. Toen dan uiteindelijk om 9:48 de eerste viel en redelijk vlot werd geconstateerd, had ik geen benul of het een beetje op tijd was of niet. Direct na de eerste kwamen de volgende aan die lekker als koppeltje de nodige rondjes gingen draaien alvorens te landen en over de antenne te wandelen. Dat binnenlopen zou ik nog eens beter voor elkaar moeten kriijgen.

Ook daarna volgden de jongen in vlot tempo en in een kwartier tijd waren de meesten thuis. Op alle niveau's wordt een top-uitslag behaald, te beginnen in de club met 1-3-4-5-6-7-8-9 tegen ruim 200 duiven. Maar ook in de Regio werd (dankzij de O in de wind) een 'aardige uitslag' behaald: 2-6-7-9-10-11-12-13-16-19 enzovoorts tegen 4570 duiven met 37 van de 45 ingekorfde duiven op de uitslag!

De eerste was een jonge duif gekweekt uit een doffer die ik van Falco Ebben te leen heb gekregen (Zoon Wondere Dirk van Anton Ruitenberg) gekoppeld aan een duivin van Dick van Oort, aangeschaft via DreamPigeons.

Feluy

Gisteren stond de derde vlucht op het programma, Feluy, zo'n 184 km. In het begin van de week zag het weer er niet goed uit voor het weekend, maar verder in de week ging het er steeds beter uitzien. Beetje jammer was de enorm harde wind uit WZW richting, niet gunstig voor ons en helemaal niet voor toch nog onervaren jongen.

Ze werden samen met Regio 4 om 10:00 uur gelost. Gezien de snelheden van ruim 1600 mpm in Afdeling 5 en onze oostelijkere ligging, hield ik rekening met een hogere snelheid. Mede omdat ook in de berichtgeving op de afdelingssite (jaja, top!) werd gezegd rekening te houden met hoge snelheid.

De overbuurman kwam op de duiven letten en zette zijn stoel in tegenovergestelde richting als normaal. Dat had hij goed gedaan, want hij zag de eerste uit het noordoosten aan komen zeilen. Na een drietal rondjes viel de duif op het dak en werd een tiental seconden later op de klep geconstateerd. Na controle op de klok vlogen de volgende duiven al om het hok en dat werden er steeds meer. Of je wel of niet moet roepen, ik weet het niet, maar doe het wel.

Net zoals vorige week klok ik nu ook anderhalve minuut na de eerste een hele serie. In drie minuten worden er een stuk of 20 geconstateerd. De eerste blijkt voor de vierde vlucht op rij goed te zijn voor de 1e prijs in de club en er staan er 20 bij de eerste 32 tegen 214 duiven. In de kring en Samenspel Rhenen-Ingen-Elst blijft de schade redelijk beperkt, maar uiteraard lijkt de uitslag in geen velden of wegen op die van vorige week. Wel vliegen er weer een mooi stel in de prijsen, in de kring 26 van de 46 en in de regio 24 van de 46, niet verkeerd met deze wind.

Waar vorige week alle duiven (vlot) thuis waren, zijn er nu nog 3 achter. Blijkbaar verongelukt of te ver uit koers.De eerste duif komt uit Old Ace 089 x Beauty 323 en won in de club haar eerste prijs van drie inkorvingen. Deze duif is trouwens tegelijk halfbroer/zus en oom/tante van de NL13-1004200 van Cees Terscheggert, die met De 200 de 1e duifkampioen Generaal Oud heeft in CC, Kring en Regio! Hij haalde deze vorig jaar op een bon. Binnenkort nog enkele referenties.