Drie weekenden

Twee vluchten

11-5-2014

Drie weekenden

Zo, afgelopen weekend was natuurlijk eentje om snel te vergeten. Vrijdag zo ziek dat ik alleen m'n bed ben uitgekomen om de duiven te voeren ('s middags om twee uur) en verder de hele dag heb liggen meuren. Dan krijg je daarna nog een zeiknatte zaterdag zonder mogelijkheden (tenzij ze hadden gewacht tot tegen het avondeten) om te lossen. Onze duiven kwamen terug naar huis, het gros van de afdeling bleef overstaan.

Zondagmorgen was ik redelijk verbaasd dat de afdeling om 8 uur had gelost in Morlincourt. Hoe kom ik toch aan het gevoel dat er op zondag vaak meer kan dan op zaterdag? Overigens ben ik een voorstander van lossen zodra het maar half kan, we moeten er zeker geen mooi-weer-vliegers van maken. Beter een minder mooi concours dan géén concours. En zo bleek ook dat de duiven wel wat kunnen hebben, want ze kwamen met achterlijke snelheden naar huis gestoven. Links en rechts behoorlijk nat, maar dat heb je nu eenmaal met buien :-)

Maar goed, ik moest het afgelopen weekend doen met de herinneringen van de twee weken ervoor. En die waren eigenlijk niet al te best. Na op de eerste vlucht een buitgewoon mooie uitslag te hebben neergezet, was het de tweede gewoon wat minder, maar met name in kring en regio nog een heel behoorlijke uitslag. In de regio werd het tegen 5172 duiven 19, 128, 129, 140, 152 enzovoorts met 19 prijsduiven 1:4 van de 43 in concours.

De eerste was De 229, dochter van het Superkoppel en derhalve een volle zus van SuperBoy. Ze won vorig jaar nog een 1e en 3e op de natour en laat zich vooral op snelle vluchten van voren zien. Ze stond daarom ook tweede getekende. Patrick Wemmenhove pakte vorige week ook een duivin uit het Superkoppel voorop welke - uit m'n hoofd - in de eerste vijftig speelt van de afdeling tegen iets van 30.000 duiven.

Vorige week vlogen we voor het eerst uit Feluy, zo'n 180 km vanaf Elst. Wat mij betreft meteen de laatste keer dat we daar waren. Een volgens de NPO geschikte losplaats, waarvan ze zelf op hun site de straatnaam nog niet eens goed kunnen schrijven. Volgens alle convoyeurs ongeschikt wegens hagen, lantaarnpalen en bomen. Van zo'n relatief makkelijke vlucht raak je dan ook onnodig (goede) duiven kwijt, waaronder Red Marco.

Ik weet maar al te goed dat duiven spelen risico's met zich meebrengt, maar als je voor je gevoel totaal onnodig een goede duif verspeeld, is dat zuur. Verder was het een zeer regelematige vlucht, waarop wel een redelijke serie draaide in de club, te beginnen met 3 en 4 tegen 320 duiven en 7 bij de eerste 18 en 20 prijsduiven van de 44.

Positief was dat enkele goede duiven van vorig jaar die zich tot nu toe nog niet hadden laten zien, zich nu als bij de eersten melden. De eerste was een duivin uit een via DreamPigeons van Dick van Oort aangekochte duivin. Zij liet zich als zomerjong ook goed zien op de natour. De tweede (tegelijk) was een jaarling doffer welke vorig jaar op Meaux de 1e vloog in de club en de 7e in Regio 3 tegen 1473 duiven. Hij is halbroer van Nice 835, 4e NPO Salbris (zelfde vader). De 111 (Tripple 1), De 151 (Fast Blue 151) en De 148 (Spider Girl 148) waren respectiefelijk de 3e, 4e en 5e. Vorig jaar alledrie goed voor een viertal prijzen bij de eerste 10 elk, dus hopelijk is dit een teken dat ze er aan zitten te komen,

Voorlopig moeten we daar dus een week langer op wachten. Het voordeel was dat we tijd genoeg hadden om de jonge duiven weer een keer in de mand te doen en te behandelen tegen luis :-)