Het seizoen staat op punt van beginnen!

Jongen nog niet los gehad...

6-4-2014

Het seizoen staat op punt van beginnen!

De laatste tijd is het bijhouden van een wekelijkse babbel er bij ingeschoten. Enerzijds omdat er ook niet zoveel te vertellen is, anderzijds omdat het me gewoon aan tijd ontbreekt zes dagen van de week en dan is zondag ook maar een echte rustdag. Hoewel, met jonge kinderen...

Maar goed, het 'moet' hier over de duiven gaan denk ik.

Hokken en opruiming

Diegenen die mij op FB volgen hebben het allang gezien. De laatste paar zaterdagen is met behulp van zowel Matthijs als Henriko veel 'bouw- en sloopafval' op een container gegooid. Zowel de oude rennen als de achterkant van het vlieghok zijn we nu kwijt samen met o.a. een oud kippenhokje.

Er kon niet veel meer bij op de container...

Tevens is het vlieghok zo goed als in zijn geheel met de kwast onder handen genomen, het staat nu dubbel in de grondverf. Hopelijk hebben de duiven daar geen last van, want dat zou een achterstand bij aanvang van het vliegseizoen betekenen.

Drie man sterk aan het schuren en schilderen :-)

Bonnen

Enkele weken geleden heb ik een tweetal bonnen verzilverd en van beiden heb ik een koppel eieren van de duif naar mijn keuze gekregen. Beiden nogmaals bedankt. Het voordeel hiervan is dat je kans hebt op twee jongen, maar ook dat de jongen op eigen hok opkomen. Hoewel er bewijzen voldoende zijn dat het niet uit hoeft te maken, zijn er nog veel meer bewijzen dat jongen elders grootgebracht eerder weg zijn of ziek worden. Daarbij 'kost' het de schenker een koppel eieren en raakt dus eigenlijk maar 14 dagen kwijt/achter van het bewuste paar.

De jongen voor de bonnen die ik zelf geschonken heb zijn inmiddels een week geringd zo uit m'n hoofd, maar als ik iedereen twee jonge duiven wil geven krijg ik ze niet eens in één ronde gekweekt. Moet ik volgend jaar toch iets anders doen.

Jonge duiven

Voor eigen gebruik zijn er inmiddels een drietal rondes jonge duiven van de kwekers gespeend. Ik denk dat er zo'n 80 zitten nu, maar heb ze nog niet geteld.

De vierde rond is zo goed als in z'n geheel naar Matthijs gegaan (zojuist gespeend) of als ei of als jonge duif. Mijn eigen jongen zijn nog niet eens los geweest. Ik doe dat al jaren op deze manier i.v.m. de roofvogel(s), maar ben nog nooit zo laat geweest om ze voor het eerst los te laten. Dat moet komende week maar eens gebeuren.

Hopen op wat donkerder weer met eventueel wat miezer tegen de avond. Dan geef ik ze zelf ook nog eens een badje en kan de ren open. Het enige wat ze dan hopelijk doen is een beetje heen en weer lopen. Uiteraard hebben ze wel dagelijks in de ren gezeten om naar buiten kijken.

Start vliegseizoen

Het seizoen gaat komende week ook voor ons beginnen. Waar zo goed als alle afdelingen gisteren als met de vrachtwagen op losplaatsen stonden, hebben wij komende week de eerste africhting en de week erop de eerste wedvlucht. Er waren afdelingen die gisteren al voor het echie concoursten. Wordt wat mij betreft wel tijd dat er een uniform vliegprogramma komt.

De twee afgelopen zaterdagen zijn de oude duiven overigens wel weggebracht, een keer op 10 km en een keer op 20 km. Wellicht deze week ook nog een keer op 30 km en dan vrijdag de mand in voor 70 km. Ik had ze liever al vaker weggehad, maar zowel het weer vond ik de afgelopen weken niet echt geweldig en de tijd ontbrak me vaak ook.

Cor en Mees brengen de oude duievn een stukje weg

Dat laatste bepaal ik natuurlijk wel zelf, maar ook de noodzaak ontbrak natuurlijk wel een beetje omdat we toch zo laat beginnen, zo heeft elk nadeel ook z'n voordeel.

Pas is ook Falco nog langs geweest om alle 1e prijswinnaars van 2013 vast te leggen. Hoop dat die binnenkort klaar zijn, zodat ik ze kan toevoegen aan de website.

Ik hoop vanaf nu weer elke week een stukje te schrijven, want als het seizoen begint heb je automatisch meer te vertellen. Laterz!