Kweken in vlot tempo...

Drukke voorjaarsbeurs

2-3-2014

Kweken in vlot tempo...

Gisteren na de middag naar de voorjaarsbeurs geweest met Matthijs, nadat hij de hokken gedaan had en we een stel jonge duiven van de derde ronde geringd hadden. Inmiddels hebben er een kleine 80 een ringetje om de rechterpoot en is de eerste ronde (kleine 30) alweer een gespeend.

De kweek verloopt dus prima, uiteraard links en rechts een kapot of schier ei, maar nog geen enkele jonge duif dood in het nest of achtergebleven. De tweede ronde kan in de loop van de week worden gespeend, de derde ronde zijn we aan het ringen. Daarnaast is de vierde ronde overgelegd en wordt de vijfde ronde a.s. week gelegd als het goed is.

Van de aangeschafte duiven uit Reeuwijk zijn inmiddels ook de eerste jongen geringd en is de volgende ronde ook alweer onderweg. Je bent toch benieuwd of daar wat tussen zit wat uit de slof gaat schieten, maar dat is wel een beetje vooruit lopen op de zaken natuurlijk. Laten we er eerst maar een stel ringen, uitwennen en opleren.

Ook zijn de oude duiven inmiddels al een aantal keren buiten geweest, tot op heden zonder schade zover ik kan zien. Ik tel de oude duiven niet, dus als ik ze zou tellen zou ik ook niet weten of ze er allemaal zijn. Weet wel dat ik een jaarling duivin kwijt ben, zij ontsnapte een tweetal weken geleden op zondagmiddag, heb 'r zien vliegen en nooit meer teruggezien. Weet nu ook welke duivin dat was, want ik vond een aantal dagen later een paar jonge duiven van een dag of 5 die niet meer echt op temperatuur waren. De doffer was het alleenstaande ouderschap blijkbaar beu.

Hopelijk blijft het goed gaan met loslaten, dat scheelt de duiven veel stress en mij ook een beetje...