Hele podium vanuit St. Quentin!

Tevens prima uitslag op eerste natourvlucht...

11-8-2013

Hele podium vanuit St. Quentin!

Met de niet zo lekkere uitslag (in groot verband) van vorige week nog in de kop en zo goed als dezelfde windrichting, was gisteren de verwachting redelijk tussen hoop en vrees. Om die reden kijk ik altijd eerst naar het resultaat in de eigen club en dorp, want daar begint het natuurlijk.

Achteraf was de vrees voor weer een slecht resultaat gelukkig ongegrond. De afdelingslossing met de jongen en de regio-lossing op de natour hebben daar denk ik redelijk aan bijgedragen. Vorige week was het een lossing van regio 3 en 4 tegelijk (in de breedte), dat was denk ik ook niet in ons voordeel en daarbij waaide het vorige week ook wat harder. Maar zoals toen al gezegd, die vluchten heb je er ook bij, snel vergeten en weer verder.

Dat hebben we dus ook gedaan. Zo stond voor afgelopen zaterdag de eerste NPO vlucht voor de jonge duiven en de eerste natoervlucht op het programma. De zomerjongen en duivinnen zijn afgelopen dinsdag nog naar St. Job geweest met de Regio voor een extra training, waar ze goed van thuiskwamen.

De zomerjongen worden overigens vanuit een ren op naam van Marlinde gespeeld. Ze staat voorlopig alleen op de verenigingsuitslag. De NPO schijnt nog iets te moeten goedkeuren, waardoor de ze van de afdeling niet geplaatst mag worden. Na die goedkeuring kunnen we een reclame indienen...

De duiven van de natour werden om 10:15 gelost en bij de verwachte snelheid van 1500 mpm zou er om 11:36 gedraaid moeten worden. Exact op die tijd schoot er een koppel van 20-30 duiven over het hok, maar vrij laag voor die snelheid. Vrij snel daarop kwam vanuit dezelfde hoek De 229 (nestzus van Super Boy) aansnellen, welke als tweede getekende was ingekorfd, ondanks haar gewoonte om traag binnen te lopen. Zo ook nu, waardoor ze uiteindelijk om 11:37:39 wordt geklokt. Voor de tweede duif aankomt, valt en over de antenne gaat, verstrijkt er zowat twee minuten. Eigenlijk teveel voor een vluchtje van 120 km, maar zo ging het wel.

Daarna volgen de duiven in vlot tempo en kost het ook wat moeite om alles naar binnen te roepen, zowel de laten als de oude duiven hadden allemaal wat moeite. Uiteindelijk resulteren de kloktijden in de 3e en 9e plaats voor de eerste twee duiven en vliegen alle ingekorfde oude duiven (11) prijs in de club, waar 240 duiven voor de wedstrijd stonden. Red Marco was eerstgetekende en arriveerde als derde .

Van de andere 9 jonge duiven, hoofdzakelijk herintreders (jonge duiven die leeggevlogen of enkele dagen weggeweest zijn), pakt alleen de 13-151 een prijs (21e), zij was dan ook geen herintreder maar kon vanwege het moeten leggen van een ei niet mee op St. Quentin.

Hoewel De 229 dit jaar al wel een stel prijzen won, had ze zich nog niet echt vroeg laten zijn. Dat ze dat wel kon had ze vorig jaar ook al eens als vrachtduif bewezen, maar nu ze het ook op de uitslag doet is het wel leuker. Alle drie de jonge duiven van vorig jaar uit het Superkoppel bewijzen kopvliegers te zijn!

Marlinde komt op plek 12 (1e getekende, halfzus Epke), 14 en 15 ook niet slecht uit de verf met de laatjes, maar Matthijs maakt met zijn oude en jonge duiven helemaal een prima start op de natour met de plaats 4, 5, 6 en 7 op de uitslag! Hij kreeg een volle broer/zus van de Blauwe 211 en 13-151 (won al een 1e, 4e en 5e) voorop.

Maar zoals gezegd stond ook de eerste NPO vlucht op het programma. Gezien de voorspelde windrichting werd er hier in Elst niet echt gedacht aan Teletekstnoteringen, wat in de praktijk ook uitkwam. Alle plaatsen van Zuid zijn voor Regio 4, hopelijk krijgen we de overige twee NPO vluchten betere kansen.

De duiven van St. Quentin werden door het late losgaan van Duffel kort na de duiven van Duffel al verwacht, dus tegen 12:30 dachten we driemaal de eerste duif van St. Quentin te kunnen begroeten, maar bleek het steeds een nakomer te zijn. De eerste duif op de meldlijst was van Jan van Gent om 12:26. Snel rekenen leerde dat ik grofweg 12:36 moest draaien om hem voor te zitten. Dat lukte ternauwernood met twee duiven die als een raket naar beneden kwamen en eind 12:36 geconstateerd werden. Een paar minuten daarna kwamen er nog twee zo goed als gelijkertijd en resulteerde in een prachtige uitslag in de club:

1, 2, 3, 5, 16, 18, 20 , 23 en 24 (9/20) tegen 103 duiven! In de kring wordt begonnen met de 9e en 10e!

De eerste duif is een halfzus van de Blauwe 211. Ze komt uit de Blauwe 029 (als ei gehaald bij Wulf van Laar) gekoppeld aan een dochter van Zlatan van Nico Jan Koenders (overigens winnaar van de 1e NPO op deze vlucht).

Het vorige week van Pommeroeul achtergebleven doffertje kwam afgelopen dinsdag thuis, zo goed als opgebrand. Hij won al een 5e, 15e en 31e en komt ook uit de Blauwe 029. Wel karakter, maar of ik er in de toekomst nog wat (als vliegduif) aan heb valt te betwijfelen.