Tweede Teletekstvermelding 2013: 5e NPO Chateauroux!

Topuitslag op de eerste jonge duivenvlucht vanuit St. Job...

7-7-2013

Tweede Teletekstvermelding 2013: 5e NPO Chateauroux!

Het oude duivenseizoen 2013 kan eigelijk niet meer stuk, ook al staan er na vandaag nog twee vluchten op het programma. Evenals vorig jaar twee keer Teletekst met de ouden. Het leuke is eigenlijk dat je het niet verwacht.

's Morgens moesten redelijk bijtijds de jonge duiven komen voor hun eerste krachtmeting dit jaar. Ik verwachte de duiven ondanks het weer van zo'n korte afstand tochnog wel met zo'n 80 km per uur. Gelost om 9:15 dacht ik dat ze tussen 10:30 en 10:35 konden komen.

Een minuut of vier over half zag ik een duif boven het dorp wegdraaien richting de Vissersweg, uit wat even later een koppeltje van vier bleek te zijn. Eén van die vier bleek aan de Franseweg 84 thuis te horen en na wat ronden draaien en (te lang) treuzelen op het dak van de ouden, werd 'ie dan geconstateerd op 10:35:34. Achteraf 14 seconden te laat voor de eerste in Regio 3, jammer maar helaas, de klok telt.

De volgende 8 minuten regende het duiven en vielen er 14 jongen en 13 oude op de kleppen. De ouden waren als vrachtduif mee, want die hebben komende week de laatste midfondvlucht. Na de duivenregen vielen er nog in de daaropvolgende 10 minuten nog enkele duiven en daarna viel het helemaal stil en kwamen er slechts enkele duiven per uur bij. Dus ondanks de uiteindelijk geweldige uitslag in de Regio 3 met 2, 5, 6, 8, 10, 20, 22 enz tegen bijna 4.500 duiven, toch niet helemaal perfect wegens teveel achterblijvers.

De eerste is een volle zus van de Blauwe 211.

Chateauroux

Het was gisteren hetzelfde weer als vandaag - NO wind, warm en strakblauwe lucht - en de duiven van Chateouroux moesten nog komen. De verwachting was dat de dagfondduiven niet makkelijk boven de 1100 meter per minuut zouden komen. Na samen met Matthijs de touretappe te hebben gevolgd, waarbij overigens een uitstekend resultaat werd neergezet door Laurens ten Dam en Bauke Mollema met een 5e en 4e plek in de bergetappe, maakten we ons tegen 17 uur maar op voor nog een lange zit.

Terwijl Matthijs enkele hokken van water en voer aan het voorzien was, keek ik nog maar eens op de laptop wat de snelheden en aankomsten bij anderen waren. Naast de laptop staat de klok, en ik hoor 'tudeluu', kijk op de klok en zie dat Quick 365 is geconstateerd! Voor de vierde keer dit jaar zie ik een knalvroege dus niet vallen omdat ik op de laptop sta te gapen.

Nu heb ik liever een vroege zonder dat ik hem zie dan een late die ik wel zie, maar in principe wil je natuurlijk genieten van zulke aankomsten. Het was op zich een behoorlijke verrassing, want ondanks dat ze in het verleden heeft laten zien goed vroeg te kunnen vliegen met o.a. een 1e op de vitesse maar ook al een 10e NPO op Bourges, wilde het haar dit jaar niet lukken om op de uitslag te komen.

Maar net als haar broer, kan ze uit het niets een kopprijs vliegen. Zo ging het vorig jaar ook met haar vroege prijzen en dat was enige reden dat ik haar nog mee had gedaan met haar tot nu toe zeer teleurstellende prestaties. Al snel bleek op de meldlijst dat het een mooie tijd was, maar ze stond ook al snel op een gevaarlijke positie om af te vallen voor Teletekst. Maar haar prestatie bleek toch precies voldoende voor een 5e NPO met Teletekst, evenals haar broer op de eerste midfondvlucht presteerde. Helaas raakte hij de week erna gekwetst aan de vleugel en kan daarom niet meer gespeeld worden.

Het percentage is niet erg hoog met 3 van de 10 prijs, maar daar lig ik niet wakker van, het gaat om de 1e!

Al met al een uitstekende duivendag met als minpuntje de verliezen bij de jonge duiven.