Start vliegseizoen met een week uitgesteld

Uitwennen van de jonge duiven is ook begonnen

7-4-2013

Start vliegseizoen met een week uitgesteld

Vanwege de weerstomstandigheden van de laatste weken hebben alle afdelingen tot op heden de start van het vliegseizoen uitgesteld. Tenzij er afdelingen zijn die meteen gaan concoursen, beginnen we toch een keer allemaal tegelijk.

Ik heb de oude duiven alleen nog maar op Tweede Paasdag een keertje gelapt en wel naar het Amerongense Veer, dus nog geen 5 kilometer. Was een graadje of 8, dus wat mij betreft prima voor zo'n kort stukje. De duiven zaten ook al lang en breed binnen voor ik zelf terug was. Komende week nog maar één of twee keer herhalen en als het goed is vrijdag inkorven voor de eerste africhting.

Gisteren zijn de oudste rennen aan de schuur vervangen. Deze waren van vurenhout en zakten zo ongeveer in elkaar. Nu zijn ze opnieuw opgebouwd met hardhouten palen, tuinhout en aluminium rendelen die enkele maanden geleden voor dit doel had aangeschaft. Hopelijk gaan deze wat langer mee! 

Eén van de oude rennen.

En de nieuwe rennen!
Voor de middelste moet nog een paneel om maat gemaakt worden...

De meeste jonge duiven zijn inmiddels gespeend, op dit moment een kleine 90 in getal. Enkele kopers van bonnen zijn al geweest en morgen moet ik er ook enkelen bellen dat ze kunnen komen. Zijn we die verplichtingen ook weer nagekomen.

De jongen welke afgelopen drie weken gespeend zijn, heb ik de afgelopen 4-5 dagen dagelijks buiten gehad. Zodra het wat donker en regenachtig weer wordt ga ik ook de oudste rondes er bij loslaten. Hopelijk blijven de verliezen dan beperkt tot een enkel duifje.

Toen ik een week of 2-3 geleden de oudste rondes eenmaal tegen de avond had losgelaten met donker weer, waren er gelijk enkelen weg. Eentje kwam twee dagen later gewond terug, een ander werd opgegeven in Zeist met een gat in z'n vleugel.

Hopelijk blijft het spul wat makkelijker bij elkaar als er al een stel wat honkvastere jongen buiten zitten...

De jonge duiven voor de 5e keer buiten.
De grootste helft zit overigens aan de andere kant van het dak van het oude duivenhok.