De rui en de kweekboxen

Volop ruiende duiven, maar al wel bezig met komende seizoen

6-10-2012

De rui en de kweekboxen

Inmiddels zijn de vliegduiven ook volop aan het ruien. Als ik er aan denk geef ik ze zo af en toe een bad. De ene keer duiken ze er meteen in, de andere keer niet en laat ik het bad gewoon een dag staan en duiken ze er de volgende dag wel in.

De duiven zijn na de laatste vlucht niet meer losgeweest, mede door roofvogelproblematiek, maar ook omdat bijna alle duiven op andere afdelingen verkeren dan van waar er gevlogen is. De oude doffers zitten op de kapelletjes van de duivinnen. De oude duivinnen op het rechtse weduwnaarshok met de bakken op half en de jonge duiven zitten op het linkse weduwnaarshok met de bakken van de oude duiven die aangehouden worden dicht.

Zoals vorige week al genoemd had ik plannen om een aantal kweekboxen te maken. Het zijn er drie geworden. Dat kwam perfect uit met het plaatmateriaal, wat ik op maat gezaagd besteld had. Je moet er even over nadenken hoe je het wilt hebben, maar daarna schroef je zo'n bak wel in 10 minuten in elkaar. Alleen het maken van de rekjes kost dan nog wat extra tijd.

Ik hoop dat m'n plannetje werkt, om met behulp van deze kweekboxen meer gebruik te kunnen maken van de bewezen kweekduiven. We gaan het hopelijk meemaken in 2013! De afdeling heeft i.i.g. een extra jonge duivenvlucht op het concept-programma staan (wel ten koste van een oude duivenvlucht overigens).