Terugkijken en vooruit denken

Zonder dat kom je niet verder en ik wil toch nog weer een stapje maken

29-9-2012

Terugkijken en vooruit denken

Momenteel gebruik ik de vluchteloze zaterdagen om de plannen voor het komend seizoen klaar te maken. Selectie is daar een onderdeel van en dat hangt nauw samen met prestaties. Hoe beter je presteerd, hoe makkelijker je kan selecteren op prestaties. Daarvoor moet je terugkijken. Niet naar behaalde kampioenschappen, maar naar individuele prestaties van duiven.

Kies ik voor een duivin die 12 van de 16 keer prijsvliegt maar geen enkele keer de eerste op het hok was, of voor een doffer met slechts 5 prijzen, maar wel een 1e en een 2e?

En wat ging er goed, maar kan beter, of wat ging er slecht en moet beter? Allemaal zaken waar je over na moet denken om ze te kunnen verbeteren.

Ook Matthijs heeft nagedacht en vorige week alle broedschalen al vast schoongemaakt. Vorig jaar deden we dat pas kort voor de kweek en dan is het weer toch een stuk minder aangenaam om met je handen in het water te zitten.

De kwekers van Patrick zijn een tijdje geleden alweer terug naar Bant verhuisd. Patrick vond het toch fijner om zelf de duiven te verzorgen waar hij 'wat mee heeft'. Van de oorspronkelijke opzet - dat hij zelf geen kwekers meer zou hebben - was na de aankoop van het superkoppel en enkele andere duiven van Lub toch al geen sprake meer. Wel blijven we onderling eieren/en of duiven uitwisselen en hebben we natuurlijk ook nog steeds enkele duiven gezamelijk.

Om meer efficient met de eigen kweekduiven om te gaan heb ik bedacht om enkele kweekboxen te gaan maken. Deze wil ik ten eerste gaan gebruiken om van enkele doffers meer jongen in kortere periode te kunnen kweken (met verschillende duivinnen). Dat is ook de reden waarom ik nog niet veel vliegduiven heb opgeruimd, want die kan ik goed als voedsterkoppel gebruiken. Ten tweede lijken ze me ook gemakkelijk om voor te koppelen.

Verder wil ik komend jaar toch weer een aparte ronde jonge duiven voor de natour bewaren. Het risico op een vlucht met veel achterblijvers blijf je houden in het reguliere jonge duiven seizoen en met een ronde laatjes heb je toch nog wat achter de hand als het een keer misgaat.

Daarnaast zal ik komend jaar ook met minder oude duiven aan de start van het oude duivenseizoen verschijnen. Simpelweg omdat de lat hoger ligt als vorig jaar en ik dan een hok over heb om de latere jongen in te doen :-)