1, 2, 3, 4, 5 vanuit Epehy en 11e NPO Mantes

De 227 uit Superkoppel drie weken op rij de eerste op het hok

1-9-2012

1, 2, 3, 4, 5 vanuit Epehy en 11e NPO Mantes

Het was een topdag vandaag! Voor de derde week op rij liet De 227 zien wat voor kanjer hij is. Drie weken op rij in de eerste 10 van de regio vliegen tegen gemiddeld 4000 duiven, daar zijn er niet veel van. Daarbij was de uitslag in de club er zonder meer eentje om in te lijsten. Van Mantes la Jolie was de uitslag niet bijzonder, maar werd wel met een vroege begonnen, wat tevens (evenals vorig jaar) de eerste Derby duif in de afdeling lijkt te zijn!

Even naar het begin van de dag. De duiven in Mantes la Jolie (427 km) werden om 8:30 gelost, de natourduiven in Epehy (276 km) om 9:00. De windrichting uit W en NW is niet erg gunstig t.o.v. onze ligging, met name op kortere afstanden, maar gelukkig was er weinig wind.

De verwachting was dat de duiven zo'n 75-80 per uur zouden gaan, maar toen de eerste snelheden van andere vluchten bekend werden, bleek het zelfs harder te gaan (1450 mpm). Naar aanleiding daarvan was de verwachting dat de eerste duiven van Epehy rond 12:10 zouden arriveren.

Rond 12 uur had ik post gevat bij het hok en wilde ik op de klok kijken hoe laat het was. Toen sloeg de paniek even toe, want het display gaf niets aan! Ik probeerde zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen: er bleek geen stroom meer op te staan. De lampen in het hok deden het wel, dus dan moest het aan de voeding liggen. Snel werd een andere voeding aangeslingerd en de antennes getest. Er bleken maar 2 antennes te werken. Ik kan je vertellen dat je op dat moment even geen schik hebt. Snel werd er verder gezocht naar een zwaardere voeding en gevonden. Na testen bleek alles weer te werken. Al met al nam dit toch zo'n 10 minuten in beslag.

Kort hierop vielen er, uiteindelijk iets later dan verwacht, twee duiven tegelijk op het dak. Toen ze over de klep liepen werd er maar één duif werd geconstateerd, de andere niet. Vlug het hok in om die andere duif te pakken, maar het bleek m'n enige vrachtduif te zijn. De geconstateerde duif bleek evenals de twee voorgaande weken De 227 te zijn, welke als eerstgetekende was in gekorfd. De ongeconstateerde duif was overigens zijn nestzus, maar die had het tot nu toe nog niet echt laten zien, vandaar dat ik ook geen moeite had gedaan om haar om te koppelen. Achteraf beetje dom...

Het duurt enkele minuten voor de volgende duiven arriveren, waaronder Rode Marco en Epke, de tweede en derde getekende. Rode Marco is de doffer welke in club, CC, kring 1e duifkampioen jonge duiven stond tot Mantes la Jolie. Ik wilde hem aanvankelijk niet meer inkorven, maar uiteindelijk vrijdagavond toch besloten om het wel te doen. En hij maakte mijn vertrouwen waar met een 4e prijs in de club.

In de club wordt een superuitslag neergezet zoals ik niet vaak zal herhalen. Het werd 1, 2, 3, 4, 5, 9, 13, 14, 15, 16 enz. tegen 167 duiven en  er speelden 18 van de 25 duiven prijs. Apart was dat er eerst 7 jonge duiven geklokt werden en toen 10 ouden. Ook in de CC een bijzonder mooie serie met 2, 4, 6 enz. en in de Regio wordt voor de derde week op rij een plaats bij de eerste 10 opgeëist door De 227. Wordt tijd dat ik ook een naam voor hem verzin!

Met dezelfde snelheid als van Epehy zouden de duiven van Mantes om 13:35 moeten vallen. De eerste duiven zitten daar ook kort bij. Mijn eerste viel om 13:42, een duivin rechtstreeks uit De Empero van Lub Snoek. De gezamelijke aanschaf bij Lub Snoek van enkele van zijn bewezen duiven legt ons geen windeieren! Ze was in eerste instantie de eerst melding, maar tijdens het melden kwam de melding van 13:40 van Wulf van Laar binnen, welke later bleek zijn vierde 2e plaats op Teletekst dit jaar bleek te zijn.

Wel lijkt de eerste aankomst de eerste jonge duif met een Derby ring te zijn in de afdeling. Ook vorig jaar viel die eer mij ten deel, alleen toen was het een prijs van 500 euro, dit jaar 'slechts' 200 euro. Ze wint de 11e NPO Afdeling 8/Zuid van een kleine 4000 duiven en er vliegen 8 van de 17 jonge duiven op de uitslag, helaas waren de aangewezen jonge duiven niet vroeg.

Maar hoe dan ook kan ik, weer voor zoveelste keer dit jaar, de zaterdag als een mooie duivendag herinneren.