Vier secondjes tekort op Duffel. Peronne had beter gekund.

De 2e van Duffel en 6e van Peronne was het resultaat van vandaag

11-8-2012

Vier secondjes tekort op Duffel. Peronne had beter gekund.

Vorig jaar leverde de eerste NPO vlucht met de jongen ook vanuit Peronne nog een prachtige 2e NPO op. Dit weekend zag het er zo mooi uit, behoorlijk Oost in de wind, dat moest eigenlijk Teletekst opleveren voor de eerste in de club, wie dat ook zou zijn. Maar Teletekstnoteringen komen meestal onverwachts en als het dan lijkt dat de omstandigheden gunstig zijn, moet je ook maar net wel die uitschieter hebben. Dat lukte dus niet...

Het was vandaag wel prachtig duivenweer met weinig wind en een halfbewolkte lucht. Ik had gisterenavond voor de eerste natourvlucht 18 oude duiven gezet aangevuld met twee jongen. Eentje hersteld van zijn wonden, de andere een terugkomer. De duiven waren om 8:40 uur gelost en ik verwachtte de eerste duiven tussen 10:15 en 10:20. Op 10:14 (nog geen duif gezien) komt de eerste duif. Het blijkt de Epehy Boy, die al eerder dit jaar met NO wind een 1e pakte van Epehy met een topnotering in de regio. Als hij nu 4 seconden minder tijd zou hebben verspeeld, had hij weer de 1e kunnen winnen. Maar als telt niet. 

De Epehy Boy vloog als jonge duif 5 van de 7 keer prijs waaronder een 3e en 11e tegen 350 duiven. Hij komt uit een zoon van Broken Wing (C & G Koopman) x Dirkje (uit kleinzoon x kleindochter Kleine Dirk). Het duurt even voor de volgende duiven komen, welke elkaar in de lucht netjes opwachten, zodat op 10:17 binnen enkele tellen de volgende 4 duiven op de klok staan. Ook de rest volgt vrij spoedig, want met 18 duiven van de 20 op de uitslag mag ik heel tevreden zijn. Er stonden zo'n 100 fondduiven in concours (bijna 40%), zodat het aannemelijk was dat in groter verband de concoursduur wel eens behoorlijk korter zou kunnen zijn. Dit bleek erg mee te vallen, want in de kring spelen er ook 15 prijs. De eerste staat op de 6e plaats tegen zowat 1600 duiven.

Dan Peronne. Slecht is het niet, maar ik had op meer gehoopt dan het uiteindelijk is geworden. Eigenlijk waren de voortekenen ook wel goed. Ze waren voor de eerste keer gescheiden, dus het trainen van met name de duivinnen was erg vooruit gegaan. Ook wilden de duiven donderdag nog erg graag in bad. Maar uiteindelijk blijkt altijd weer dat duivensport geen wiskunde is: 1 + 1 is niet altijd 2. Gelost om 8:00 uur op 291 kilometer verwachtten we de duiven met 1250 mpm voor 12:00 uur. Maar er komt maar niets. Uiteindelijk valt de eerste om 12:09, wat goed is voor de 6e in de club en 35e in de Regio tegen 4348 duiven. Het blijkt een taaie vlucht te zijn, want tussen iedere duif zit wel enkele minuten. Uiteindelijk komen er toch 18 van de 37 in de uitslag.

De eerste is een rode jonge doffer gekweekt door Patrick Wemmenhove en komt uit een kleinzoon van het Superkoppel van Lub Snoek x Red Diamand. Deze doffer doet het overigens uitstekend, gezien hij van de 2e plaats in de stand van de duifkampioenen stijgt naar de 1e plek.

Van beide vluchten werd de aangewezen duif redelijk vooraan gedraaid, zodat voor de kampioenschappen goede zaken worden gedaan. We gaan ze weer klaarstomen voor volgende week.