Morlincourt, de laatste natourvlucht

Het hele podium: Lekker!

13-9-2021

Morlincourt, de laatste natourvlucht

De laatste overnachting, de laatste dagfondvlucht en nu de laatste natourvlucht. Alledrie met een lekker resultaat afgesloten en dat is toch fijn om zo het officiële vliegseizoen af te sluiten.

Natour

De natourvluchten waren voor mij hoofdzakelijk om de jonge garde van 2021 ervaring te laten opdoen. Maar ik heb duiven om te vliegen, dus de ouden mochten ook nog mee. De jaren dat het programma werd gespeeld waren het vooral duivinnen die het mooie weer maakten, maar dit jaar is het dagfondprogramma enkel met de doffers gevlogen. Om de meest simpele reden dat er maar enkele bevlogen en uitgewende duivinnen beschikbaar waren en veel meer doffers. De zijn doorgespeeld tot en met de laatste dagfondvlucht en had ze zodanig gekoppeld dat ze de laatste natourvlucht op 12-13 dagen jongen zouden zitten.

De resultaten op de natourvluchten waren tot de laatste vlucht redelijk matig, maar aangezien dit onderdeel maar bijzaak was, concentreerde ik me meer op de jongen die ervaring moesten opdoen. Door een beginnersfout (teveel jongen van verschillende leeftijden bij elkaar en te lang doorgaan met bijzetten) was de voorbereiding van de hele ploeg verre van ideaal.

Hierdoor gingen de meeste jongen pas op de eerste natourvlucht met de vrachtwagen mee. En die eerste natourvlucht was er nu niet bepaald eentje om lekker mee te beginnen voor onervaren jonge duiven. Het zat bij thuiskomst en onderweg her en der potdicht en leverde fors wat achterblijvers op. Aan de concoursduur van zowat een half uur van een vluchtje van 135 km met ZW wind kon je ook aflezen dat het niet al te simpel was.

De lucht voor thuiskomst van Tienen én de opéénvolgende uren.

De tweede natourvlucht was er eentje met lichte ZO wind, normaal wordt gezegd dat die windrichting ongeveer de slechtst mogelijke is voor jonge duiven. Toch waren er van die én de latere navluchten amper verliezen. Ook kwamen er in de week na de tweede vlucht ook nog een aantal na van de eerste vlucht.

Wel erg jammer dat er van die Tienen zijn achtergebleven die bij een eerlijke kans nog op de hokken hadden gezeten. Met meer ervaring was dat vast en zeker beter afgelopen. De derde natourvlucht had ik de jongen uit voorzorg thuisgehouden, omdat ik min of meer hetzelfde weer als bij de eerste natourvlucht zag aankomen. Dat leek op zaterdag wel iets mee te vallen, maar het concours stond zowat 3 kwartier open van een dikke 200 km, dus echt makkelijk was het niet geworden. De ouden waren wel redelijk vlot thuis.

De week erna maakten mijn jongen dus een sprongetje van 150 naar 250 km bij een lekker NO windje. Ze kwamen niet snel maar wel gestaag naar huis. Deze vlucht had ik de oude duiven alvast wat meer van voren verwacht, maar dat viel erg tegen.

Morlincourt

Dan zijn we bij de laatste natourvlucht aangekomen vanuit Morlincourt. Zoals bijna het hele jaar was het vooraf twijfelachtig of de vlucht door zou kunnen gaan, maar gezien de ZW wind ging ik daar wel vanuit en dat gebeurde ook. Ze werden om 9:45 gelost op een afstand van 320 km. Gezien er de week ervoor geen stijgende lijn waar te namen was bij de oude duiven, was ik blij verrast toen kort na de eerste meldingen op Compuclub Live de eerste duif arriveerde.

Het was De Chateauroux doffer die vanuit het NO naar beneden dook, die op de laatste dagfondvlucht de 1e in de RIE won van 170 duiven met 1008 meter per minuut na 10,5 uur vliegen. Nu maakte hij een snelheid van zowat 1600 meter per minuut en wint hij de 3e van 303 duiven in de RIE. Bijna direct volgt de volgende, samen met een nakomer van de week ervoor die voor wat oponthoud volgde. Dan duurt het een paar minuten, maar die maakt in de club nog het hele podium vol. Alle drie doffers op de geplande stand en dan is 1-2-3 tegen 159 duiven in de club toch wel lekker!

De Chateauroux, 1e van Morlincourt

De Epke lijn

De Chatearoux 595 is gekweekt door Arno Janssen, maar komt uit twee duiven uit Elst, te weten een broer van Epke x een zus van Dafne. De tweede en derde zijn volle broers van Epke, de volgende 5 duiven (waaronder een drietal jonge duiven) komen allemaal uit verschillende broers van Epke.

De uitslag in de club was, naast de eerste drie plaatsen, voor deze opvolgende duiven 6, 9, 13, 14 en 16. In totaal winnen er 15 duiven prijs van de 44 ingekorfde duiven. Haal ik de fondduiven eruit zijn het 12 prijzen van 20 snelheidsduiven. Mij best. De eerstgetekende mist dan nog, terwijl die alle voorgaande natourvluchten min of meer mijn eerste (oude) duif was. En die zat ook echt op dezelfde stand als de overige 5 doffers, die wel allemaal hun prijsje pakten.

Uitslag Morlincourt P.V. Elst & Omstreken

Taarten

Het officiële programma is afgelopen, maar de taartvluchten gaan nog door. De afgelopen week hebben die Geel gevlogen en morgen is het inkorven voor Bierges. Ik ga de hele ploeg jongen hiervoor inkorven, want ze hebben pas vier keer in de vrachtwagen gezeten en elke ervaring die ze als jonge duif opdoen is meegenomen richting volgend jaar. Het lijkt zaterdag mooi duivenweer te worden, dus wat wil je nog meer?