Wél een nachtvlieger op Bergerac

De Lianne flikt het!!!

5-8-2021

Wél een nachtvlieger op Bergerac

Met de nabeschouwing van Periqueux schreef ik nog dat ik niks verkeerd vond aan een nachtvlieger, maar de voorkeur gaf aan een mooie 1000 meter vlucht. Dat vind ik nog steeds. Maar ik kan je vertellen dat een nachtvlieger ook een hele belevenis is, vooral als je het nog niet eerder meegemaakt hebt.

Vrijdag 30 juli werden er 32000 duiven gelost in Libourne (910km) voor de Nationale vlucht Bergerac. Om één of andere reden moest er worden uitgeweken naar een andere losplaats voor deze laatste overnachtvlucht van 2021. Naja overnachtvlucht... Gezien de ZW wind wist je dat je rekening moest houden met nachtvliegers. Daar ik op tv nog wat van de Olympische Spelen had zitten kijken, omdat ik daar overdag niets van mee krijg, lag ik niet al te vroeg op bed. Voor ik me helemaal ging omdraaien om te gaan pitten, keek ik voor de zekerheid nog even op Live Compuclub, waarop reeds enkele meldingen te zien waren op de nationale meldingslijst. Nog niet direct op onze afstanden, maar het aantal meldingen nam gestaag toe. 

Stikdonker

Ik bleef het scherm maar verversen en op een gegeven moment zag ik ook een melding in Soest en dat is toch onze afstand. Door mijn gedraai en gerommel werd Lianne ook wat wakker en vertelde ik dat er al best wat duiven vielen. Uiteraard was er door mij al een paar keer uit het raam gekeken, maar het was echt behoorlijk donker. Ook vroeg ik me hardop af of ik nu in het stikdonker bij het hok moest gaan zitten. Dat amper gezegd hebbende hoorde en zag ik een notificatie van de Bricon PAS op de telefoon binnenkomen.

De notificatie van Bricon PAS

Voor de critici, ja er staat 'training'. Als Bricon-verdeler ben ik reeds in het bezit van de Bricon PAS. Dat is het nieuwe systeem van Bricon wat volledig draait in de cloud. Dit systeem draait in 4 verenigingen in Nederland en 19 verenigingen in België als afrondende fase in de in 2019 gestarte pilot. Ik klok de duiven dus nog met mijn 'ouderwetse' Bricon Xtreme, maar tegelijkertijd krijg ik wel meldingen op mijn telefoon van de Bricon PAS. Reuze handig!

Ik ben ook blij dat het nieuwe systeem nu reeds al door de FCI is goedgekeurd, dus de NPO zal wel snel volgen. Het maakt de sportbeleving nog mooier en brengt de duivensport ook weer op het niveau van de hedendaagse mogelijkheden van de techniek, waar andere merken behoorlijk achter blijven of slechts met wat aanpassingen komen.

Voor de geïnteresseerden, lees meer op www.bricon-pas.com/nl.

De aankomst

Terug naar de nachtelijke aankomst van "De Lianne". Uiteraard stond ze als eerste getekende na haar twee mooie prijzen op St. Vincent en Dax. Hoewel op die beide vluchten geen hoge snelheden werden gehaald, kun je niet anders dan je beste duif bovenaan zetten natuurlijk. En hoe bijzonder is het als juist zij voor je eerste nachtelijke aankomst zorgt!

De Bricon Xtreme met de aankomsttijd

Vrij vlot was ik mijn bed uit en zag haar in het hok, waar ze in gevecht was met een thuisgebleven duivin. Dit kwam omdat ik na de inkorving van Bergerac een tweetal nachtjes op vakantie ben gegaan. De doffer van de bewuste duivin was naar Bergerac, zij liep van de eieren en was blijkbaar aangelopen met de doffer van "De Lianne" die ook thuis was gebleven. Maar dat was snel gecorrigeerd. "De Lianne" voelde aan alsof ze niet was weggeweest.

Na haar van voer en water te hebben voorzien heb ik haar gemeld via de meldsite van NIC Zetten. Naar wat ik later begrepen heb door een verkeerde setting op de server, werden duiven niet met de juiste datum geklasseerd, waardoor duiven tot 2:00 uur niet correct werden ontvangen op Live Compuclub. Dat probleem was een uurtje later wel opgelost.

Intussen was het behoorlijk beginnen te regenen en heb ik nog een poging gedaan om te gaan pitten. Dat lukte niet en ben na een uur maar weer gaan rondhobbelen van achter de tv naar het hok naar kantoor waar ik de meldingen op het scherm had staan en weer heen en weer. Tegen kwart over zes kwam De 083, die nog lang niet moe was en na een paar minuten vliegen om 6:17:25 op de klep viel. Voor volgers, dit is dezelfde 083 die van Cahors één minuut Teletekst won.

Om 7:38:20 volgde de tweede getekende, de duivin op de foto in de vorige nabeschouwing. In de meeste spelverbanden winnen er 5 van de 10 duiven prijs.

Resultaten

Toen de volgende dag officieële uitslag van de afdeling online kwam, bleek "De Lianne" als 1e Duifkampioen Middaglossingen Afd.8/GOU geklasseerd te zijn. Eigenlijk was dat net zo'n verrassing als de nachtelijke aankomst. Ze stond met twee goede prijzen van St. Vincent en Dax niet bij de eerste 20 in de afdeling. En bovendien stonden er al zat duiven met 3 prijzen bij die eerste 20 van de afdeling die maar een staartprijs hoefden te winnen om 1000 punten voor te staan en derhalve niet in te halen zouden zijn al vloog je de eerste. Maar blijkbaar is dat geen enkele duif dat gelukt.

In Afdeling 8/GOU won ze de volgende prijzen:

  • 48/1090 St. Vincent (kloktijd 15:24 met 816 meter per minuut)
  • 22/972 Dax (kloktijd 11:05 met 1045 meter per minuut)
  • 25/4153 Bergerac (kloktijd 01:23 met 2559 meter per minuut)

Men spreekt vaak van een kers op de taart, maar hier werd de taart verderop in de week gewoon bedolven onder kersen. Want toen volgden de uitslagen van de Fondclubs SFG en BWRC waar ze ook helemaal bovenaan staat, waarbij bij de ene fondclub alle vluchten en bij de andere enkel de drie beste vluchten tellen.

Helemaal bijzonder werd het toen ik donderdagavond werd gebeld door de voorzitter van Marathon Noord, René Koeman. Hij kwam met de boodschap dat ze zelfs in Marathon Noord als eerste eindigde bij de Duifkampioenen Middaglossing. Ook won ze in haar eentje de tweede plaats Middaglossing bij Marathon Noord.

Dit maakt haar lijstje van 2021 als volgt:

  • 1e Duifkampioen Middaglossing Kring 1
  • 1e Duifkampioen Middaglossing Regio Zuidwest
  • 1e Duifkampioen Middaglossing Afdeling 8/GOU
  • 1e Duifkampioen Middaglossing SFG (Super Fondclub GOU)
  • 1e Duifkampioen Middaglossing Fondclub BWRC
  • 1e Duifkampioen Middaglossing Marathon Noord

In de Nationale stand staat ze voorlopig op een 7e plek. Ik weet niet wanneer dat definitief is, maar eerlijk gezegd was elke positie in welke eindstand dan ook mij al prima geweest nadat ze in het stikdonker thuis was gekomen.

Diegenen die het niet meegekregen hebben na St. Vincent en Dax, "De Lianne" is gekweekt door Mees en Eline van Ginkel. Hieronder nog en een foto net na haar aankomst.

"De Lianne" net na aankomst van Bergerac om 01:23

Vooruitblik

De laatste nabeschouwingen eindig ik steeds met wat er staat te komen, vandaag is het zo dat ik ook nog een drietal duiven op Perpignan van ZLU heb meegedaan die vanmorgen om 7:30 zijn gelost. Ben benieuwd of er daar eentje van een prijsje gaat pakken. Daarnaast moeten de jonge duiven opgeleerd worden voor de natour die volgende week start. Ik hoop voor het volgend seizoen uit enkele duiven meer te kunnen kiezen voor de Marathonvluchten, dat zal mede afhangen of er niet teveel verspeeld gaan worden de komende weken. Van het hok zijn er teveel verspeeld, één keer een 25 tegelijk en enkele weken daarna nog een keer zes ineens. Maar het is simpel, je kunt alleen verder met beesten die er nog wél zijn.