Laatste dagfondvlucht 2021

Goed afgesloten...

19-7-2021

Laatste dagfondvlucht 2021

Ik eindigde de vorige keer met: Morgen is het inkorven voor de laatste dagfondvlucht, waar ik er ook nog een paar jaarlingen voor klaar heb zitten. Hopelijk nemen die het goede voorbeeld van de Dax duiven over en komt er eentje iets eerder dan de voorgaande dagfondvluchten. Ik laat het hier nog weten!

Gelukt!

En dat is gelukt. Met twee zelfs! Maar eerst even een tweetal maanden terug. In het begin van het seizoen zaten de dagfond- én fondduiven nog gewoon door elkaar. In de loop van mei werd duidelijk dat er iets moest veranderen, want de figuurlijke trein kwam niet echt op gang.

Wegens een substantieel tekort aan duivinnen voor de dagfonddoffers, werd er een selectie gehouden, waardoor het tekort aan duivinnen kon worden opgevangen door een aantal ongewende en nog niet gekoppelde late jonge duivinnen van 2020. Zo gebeurde het. Omdat de eerste dagfondvlucht eigenlijk al binnen 2 weken op het programma stond, werden de duiven enkele dagen achtereen bij elkaar gelaten, zodat zich koppeltjes konden vormen.

Omdat de weersvoorspellingen voor de vlucht vóór de eerste dagfondvlucht uiterst belabberd waren en een vrijdaglossing niet aannemelijk was (wegens dat er één of ander bureau in Frankrijk een vrije dag had), werd besloten de duiven niet in te korven. Ik  zat namelijk niet op 3 of 4 nachten mand te wachten voorafgaand aan de eerste inkorving voor de dagfond. Toen er plotseling toch hals over kop een vrijdaglossing van gemaakt werd, kon ik mijn beslissing natuurlijk niet meer terugdraaien.

De voorspellingen voor de eerste dagfondvlucht waren uiteindelijk ook niet hoopvol, met mogelijk een zwaar verloop op zaterdag. Uiteindelijk werd de lossing en een dag uitgesteld, maar dat was bij inkorven natuurlijk ook niet met zekerheid te zeggen. Daarom werden slechts 3 doffertjes ingekorfd voor de dagfond en de overige 9 naar Dizy le Gros gestuurd. Beide vluchten werden uitgesteld en van beide vluchten werden een paar aardige duiven gedraaid. Daarna werden de doffers voor de dagfond nog op een midfondvlucht gespeeld en achtereenvolgens elke twee weken op de dagfond.

Chateauroux 2021

Ze waren allemaal wel taai, maar de laatste werd de mooiste. Een kleine 650 km met matige noordenwind vergde zowel kwaliteit als goede conditie, want welgeteld haalden slechts de 40 van de 3304 duiven in de afdeling een snelheid van boven de 1000 meter per minuut. En gelukkig zat er daar ook ééntje uit Elst bij, terwijl ook de tweede nog dik op het eerste blad stond.

Beide doffers komen uit een broer van Epke die als ei naar Arno Janssen waren gegaan. De eerste is ook op een duivin uit Elst gekoppeld (Zus Dafne), dus niet zelf gekweekt, maar 3 van de 4 ouders van het eigen soort.

Stamboom NL20-1318595, de eerste op het hok van Chateauroux

Lekker om zo de dagfond te hebben afgesloten, er zitten er in ieder geval een paar bij waar ik mee door kan! Het volgende doel is om een leuke ploeg klaar te stomen voor de laatste overnachtvlucht van 2021: Bergerac.

Op de foto één van de duivinnen voor Bergerac op een jong