Slechte Cahors (Bressols)

Maar achteraf niet geheel onvoorspelbaar...

7-7-2021

Slechte Cahors (Bressols)

Behoorlijk balen. Afgelopen zaterdag. Er waren 8 duiven ingekorfd voor Cahors (Bressols) in rechte lijn 946 kilometers naar Elst. De duiven werden vrijdag om 13 uur gelost.

ZLU Agen

In het begin van het jaar was er trouwens een uitnodiging van Frank Zwiers op Facebook, om bij hem de aankomsten van Agen ZLU te komen kijken. Ik had daar op gereageerd en zo was ik daar afgelopen vrijdag aanwezig met een select groepje andere genodigden. 

Het was geweldig om daar de 4e Nationaal Agen Jaarlingen te zien thuiskomen na 12,5 uur vliegen! Er volgden daarna een aantal oude duiven, maar opvallend genoeg waren de eerste 3 duiven allemaal uit dezelfde vader. Zou zie toch maar weer steeds dat het bepaalde lijnen zijn die altijd naar voren komen op bepaalde vluchten!

Terug naar eigen hok, die waren dus 4 uur later gelost en derhalve werden natuurlijk geen aankomsten op dezelfde dag verwacht, wat ook de bedoeling is van een overnachtvlucht natuurlijk. Toch werden de allereerste duif al 's morgens vroeg rond de klok van 6 uur geklokt. Zulke duiven pakken toch een stukje neutralisatietijd mee zou ik denken.

Ik had overigens mijn fondduiven die thuis waren net voor aankomst bij Frank in Terheijden losgelaten, zodat die nog een lapje hadden het weekend voor inkorving van Dax. Verderop meer daarover.

Dat is Teletekst!!!

Rond de klok van 6 uur was ik naar beneden gegaan en zat om 6:15 op kantoor zat via Compuclub Live de aankomsten een beetje te volgen. Tegen 6:30 kreeg ik een melding op mijn telefoon van PAS-Live, het nieuwe Bricon systeem wat ik als Bricon verdeler naast de Bricon Xtreme op de antennes heb aangesloten, dat de NL19-083 is aangekomen!

Ik spring een gat in de lucht en terwijl ik naar achteren loop bel ik Mees van Ginkel op: 'Ik heb er één!!!. Kan niet verkeerd wezen, ga 'm even melden!'. Wat ik dan ook ga doen nadat ik Mees heb opgehangen. Maar wat denk je? Kan het ringnummer helemaal niet vinden tussen de 8 duiven die tevoorschijn komen. En dan valt m'n kwartje: Terwijl ik vrijdag nog bij Frank op zijn eerste duif zit te wachten, kwamen de meldingen van de duiven die ik daar losgelaten had tegen 20 uur binnen, 8 stuks binnen een minuut.

Behalve... De 083. En die kwam dus doodleuk zaterdagmorgen om 6:28. Hij en zijn duivin stonden de hele tijd ingepland voor Bressols, maar ik een week voor inkorven had ik besloten dat zij bleven zitten voor Dax. 

Dus ik heb enkele minuten de euforie gevoeld die je hebt als je steenvroeg zit van een overnachtvlucht, maar helaas slechts enkele minuten... 

Omdat de duiven niet via het Bricon PAS systeem worden ingekorfd, komen alle duiven/meldingen altijd als training binnen op mijn mobiel, normaal zou je het daaraan natuurlijk meteen opmerken.

Ervaring en kwaliteit ontbraken

Uiteindelijk moet ik nog uren wachten voor de eerste duif zich meldt. Het is de tweede getekende, een doffer verkregen van Piet Peperkamp. Hij wint, nadat hij vorig jaar een leuke prijs won op Bergerac en dit jaar miste op Limoges, van Cahors een late prijs op alle niveaus.

Met 8 stuks mee en slechts één prijsje is het resultaat ronduit slecht. Maar... had ik meer mogen verwachten?

Ik korfde 6 jaarlingen in, waarvan 5 alleen de taartvluchten als jong hadden gehad. Richting Cahors hadden ze toch wel ruim 2200 kilometer oplering gehad, waaronder een zware Roye en de laatste Sermaises. De andere twee waren twee-jarige duiven die vorig jaar Bergerac hadden gehad en dit jaar Limoges. De doffer van Piet wint nu 2 prijzen op 3 inkorvingen, de duivin 0 uit 3. Eén van de 6 jaarlingen was de 2e van Periqueux (de niet-taartjaarling) en was op een goede stand als eerste getekende de mand in gegaan. Helaas is hij samen met 2 'taart-jaarlingen' nog steeds onderweg.

Aangezien er voor Dax 6 twee-jarige duiven klaarzitten waarvan er twee 2/2 op hebben en de rest 1/2, heb ik misschien niet helemaal de juiste indeling gemaakt om de kansen te verdelen over Cahors én Dax. 

Dat is achteraf makkelijker te zeggen, maar ik moet het er mee doen. Maar na zo'n 'valse' melding 's morgens is het wel enorm balen dat je het enkel met een staartprijsje moet doen! Ook als 's zaterdag eind van de middag 17:30 de jongen worden losgelaten en er 's avonds laat een 30-35 ontbreken, waarvan er 's zondags vroeg enkelen 1 voor 1 terugkomen, maar nu op woensdag nog steeds een 25 ontbreken. Niet het meest fijne weekend zeg maar.

Maar met duiven die er niet meer zijn kun je niet verder, dus op naar het volgende weekend. De zes duiven voor Dax zijn ingekorfd en we wachten komens weekend het resultaat wel af!